Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatraceně dobrá zpráva! KONEC velkých vyhazovů!

Průvodčí ani další zaměstnanci Českých drah se o svá místa bát nemusí
Průvodčí ani další zaměstnanci Českých drah se o svá místa bát nemusí  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: růž, lmk - 
14. března 2012
06:19

Bojíte se o svou práci? Zatím strach mít nemusíte. Většina zaměstnavatelů se totiž propouštět nechystá. Zjistil to pravidelný průzkum Manpower Index trhu práce, který pravidelně zjišťuje nálady na trhu práce. Podle tohoto průzkumu 84% zaměstnavatelů neplánuje žádné změny.

Tím ale dobré zprávy končí. Většina firem se sice nechystá propouštět, ale zároveň ani nabírat nové lidi. Podle Jaroslavy Rezlerové, generální ředitelky Manpower pro Českou a Slovenskou republiku, jsou firmy při přijímání nových zaměstnanců velmi opatrné. „Zaměstnavatelé váhají a vyčkávají,“ shrnuje Rezlerová průzkum, při kterém bylo osloveno celkem 750 českých a moravských zaměstnavatelů.

Zatímco 84 % dotazovaných firem nechystá žádné změny, snižování stavu zaměstnanců přiznalo 9 % z nich. A to je víc než těch, které potvrdily, že uvažují o nabírání nových lidí. Přijímat zaměstnance se v následujícím čtvrtletí chystá jen 6 % oslovených firem. Jedno procento se ještě nerozhodlo.

Nabírat nové zaměstnance se podle ředitelky Rezlerové chystají především technologická centra, call centra a někteří výrobci z automobilového průmyslu. A ještě pořád je na pracovním trhu hlad po určitých profesích. „I přes rostoucí nezaměstnanost fi rmy těžko hledají vhodné uchazeče o zaměstnání s technickým vzděláním nebo obchodní zástupce,“ dodává Rezlerová.

10 firem, kde se lidé nemusejí bát

ArcelorMittal

„V následujících měsících neplánujeme snižování stavu zaměstnanců. Od prosince do března však u nás proběhla vlna dobrovolných odchodů vzhledem k nestabilitě na trzích s ocelí a nutnosti zvýšit produktivitu práce. Všichni tito zaměstnanci odešli s velkorysým odstupným ve výši jedenácti až čtyřiadvacetinásobku svého platu,“ uvedla Věra Breiová z ArcelorMittal Ostrava.

Česká pojišťovna

„Masivní propouštění v roce 2012 nechystáme. Počet kmenových pracovníků zachováme. Na konci loňského roku proběhl nábor 120 zaměstnanců, což byla největší plánovaná akvizice pracovníků a žádná další podobná akce v plánu také není,“ uvedl Jan Marek z České pojišťovny.

Česká pošta

„Žádné plošné propouštění nechystáme,“ řekla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Loni bylo propuštěno 1543 zaměstnanců.

České dráhy

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda: „Dramatické propouštění z minulých let skončilo. Snížení počtu zaměstnanců bude jen na základě přirozeného úbytku.“

ČEZ

„Významnější změnu plánujeme letos zvláště na manažerských pozicích. Počet divizí zeštíhlí, ze současných 11 divizí jich zbude 8. Budeme konsolidovat i činnosti dceřiných společností. Jejich počet se také sníží. Ubude manažerských i ředitelských pozic, půjde o řád desítek. Jde nejen o šetření, ale i větší pružnost řízení,“ řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

OKD

Vladislav Sobol: „Propouštět se nechystáme. Zachováme stávající stav.“

Severočeské doly

„V letošním roce neplánujeme žádné propouštění. Bude samozřejmě nadále pokračovat nikdy nekončící proces optimalizace a racionalizace, a tyto procesy mohou přinést snížení o jednotlivé pozice, nikoli však nějaké masové propouštění,“ řekl Vladimír Budinský ze Severočeských dolů Chomutov.

Siemens

„Kvůli stagnaci na evropských trzích sice neotevřeme v našich osmi výrobních závodech tolik nových míst jako v minulém roce, situace je ale stabilní a žádné výrazné propouštění v tuto chvíli neočekáváme. Nové zaměstnance dále hledáme například do účetního centra v Praze a Ostravě nebo do vývojového centra kolejových vozidel,“ uvedl Pavel Kaidl ze Siemens Česká republika.

Škoda Auto

Jozef Baláž: „Nebudeme propouštět. Škoda Auto naopak počítá s vytvořením nových pracovních míst i v letošním roce.“

Unipetrol

„Další vývoj bude i u společnosti Unipetrol záležet na vývoji ekonomiky, v souvislosti se zvyšováním efektivity nemůžeme vyloučit případné snižování počtu zaměstnanců. Rozhodně ale nemáme momentálně v plánu zásadnější snižování stavů,“ řekl Martin Pavlíček z Unipetrolu.

TPCA (plánují propouštění)

Kolínská automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën) na konci února přiznala, že plánuje od května upravit směnný provoz. Zkrácení pracovního týdne na čtyři dny se dotkne především 150 agenturních pracovníků a zaměstnanců s pracovními smlouvami uzavřenými na dobu určitou. „V této chvíli děláme vše pro to, abychom minimalizovali dopad na kmenové zaměstnance. Pro ty, kteří nebudou mít uplatnění ve výrobě, hledáme jiné uplatnění,“ vysvětluje Satoši Tačihara, prezident společnosti. Za propouštění může nižší prodej aut.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi