Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dnes je Mezinárodní den žen. Svátek karafiátů, který milovali muži

Autor: Jindra Pelikánová - 
8. března 2012
09:15

Dnes je svátek žen, který po sametové revoluci téměř upadl v zapomnění. Velkolepé oslavy v podnicích, pásma špatných veršů v podání malých pionýrek a pionýrů nebo představitelek Svazu žen a chlebíčky s vlašským salátem – to jsou vzpomínky na oslavy Mezinárodního svátku žen z dob komunismu. Svátek, který paradoxně milovali hlavně muži.

Prohnuté stoly pod šunkovými chlebíčky s vlašským salátem – tenkrát stál jeden asi 2 Kčs, ve sklenkách skvostné víno značky Jihomoravské bílé z Pražských vinařských závodů za 8 Kčs. Jako dezert káva turek za 3 Kčs a šlehačkový dortík do deseti Kčs…

MDŽ, který znamenal na pracovištích větší mejdan s oficiální záminkou, na který se těšili vždy i muži. Ti se pak vraceli ke svým »mámám« v nočních hodinách povětšinou ve značně podroušeném stavu. Někdo na tento den vzpomíná s jistou dávkou ironie, jiného se naopak zmocňuje nostalgie.

Grunt pro oficiální a jednotné oslavy MDŽ v Československu byl položen v roce 1974 s ustavujícím sjezdem Československého svazu žen. Nad ním pak převzala pomyslné žezlo soudružka Marie Kabrhelová, předsedkyně tohoto svazu, která byla jedním ze symbolů normalizace.

Perníkové srdce a přáníčka

V podnicích ženy dostávaly od ROH (tehdejších odborů) nejen typické rudé karafiáty, bonboniery, perníková srdce, ale také šátky, froté ručníky, mýdlové kazety či lázeňské pohárky. Ty se následně hodily při rekreaci v lázních. Do svátku byly samozřejmě vtaženy také děti. Ve školách nebo v pionýrských oddílech (menší děti v jiskřičkách) vyráběly přáníčka, do kterých psaly verše. Ty po většinou začínaly slovy: „Moje milá maminko, vše nejlepší k MDŽ…“ Nutno podotknout, že se školáci na výrobu přáníček převážně těšili.

Recitační pásmo

Kapitolou samo o sobě pak byla kulturní vložka každé podnikové oslavy. Klasické verše pro recitační pásma k MDŽ pocházely z pera představitele budovatelské poezie Michala Sedloně z padesátých let, který vnucoval lidem ženu coby budovatelku.

Ukázka takové poezie....:

Parfémem pleť nevoní si,

Neobléká drahé róby,

Statné děvče v kombinéze,

Hrdinkou je naší doby.

 

Její stroj nás k zítřku veze,

Z políček se stanou lány,

Jednou zorá všechny meze,

I ty, co jsou mezi námi.

Historie MDŽ

Přestože máme MDŽ spojen s totalitou, jeho původ je třeba hledat počátkem 20. století v New Yorku, kde se konala stávka amerických šadlen za lepší pracovní podmínky. Návrh na zavedení MDŽ předložila v roce 1910 Clara Zetkinová na Mezinárodní konferenci socialistických oprganizací v Kodani. V roce 1975 OSN oficiálně uznala MDŽ jako svátek ve všech zemích.

rudyptak48 ( 8. března 2012 21:34 )

Mnoho povyku pro nic... jak říká známý dramatik. Svět se zřejmě zbláznil. Každý den je nějaký svátek... den čistého vzduchu, den čisté vody.... atd. Proč nám má někdo určovat, co kdy máme uctívat a oslavovat? Slušné a správné ženě, ať je to má manželka, nebo babička, nebo kolegyně v práci, koupím kytku, nebo ji jinak projevím úctu, když cítím potřebu to udělat. K tomu nepotřebuji svátek MDŽ, Den matek, nebo Valentýna. Jenom poslušné a hloupé ovce se nechali zcela ovládat dříve, a nechávají se ovládat i nyní.

baronessa ( 8. března 2012 20:53 )

to ovšem není vina toho svátku, ale lidí.

sirena ( 8. března 2012 20:01 )

spenatky - netykám si s Vámi a nevím, kde Vaše babička pracovala,že brala tak málo. A když máte dnes výběr tak s radostí nakupujte: separát, dioxiny, vodnatý tvaroh, sýry které mléko neviděly a jiné šmejdy. V látkách pak hadry, které nebyly ke koupi ani v tehdejší SSSR, poslužte si, chcete-li.

spenatky ( 8. března 2012 18:33 )

Je zase sjetej, ještě k tomu chlastá, tak už má trvalé změny na mozečku. Mozek totiž nikdy neměl.

spenatky ( 8. března 2012 18:31 )

Máš sklerózu nebo jsi platila velký stranický příspěvky?

Zobrazit celou diskusi