Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První důstojník Concordie: Schettino neviděl na radar, neměl brýle!

Autor: INT, oj - 
5. března 2012
00:07

Co způsobilo zkázu luxusní výletní lodě Costa Concordia? „Když je Schettino unavený nosí brýle. Když přebral velení, tak je neměl. Zapomněl je v kajutě,“ šokoval vyšetřovatele první důstojní Ciro Ambrosio. Pak ho prý poprosil, aby za něj dohlédl na radar, protože špatně viděl.

První důstojník popsal do detailu, co se před nehodou na můstku odehrálo. „Cemortan, ta Moldavanka, byla také na můstku. Přišla se Schettinem. Mluvila anglicky. Chvíli se spolu bavili, ale pak zůstala stát bokem a mlčela,“ vypověděl při výslechu Ambrosio.

Z jeho výpovědi je jasné, že Schettino nemá čisté svědomí. „Kapitán nám přikázal, ať pobřežní stráži nic neříkáme. Měli jsme jim pouze říct, že je vše pod kontrolou,“ dodal.

U předběžných slyšení byl i bývalý kapitán, který v roce 2003 dělal na Schettina posudek. „Profesně je OK, ale je to lhář a je příliš hrdý,“ měl jasno už před devíti lety Mario Palomio.

Pravděpodobně právě prolhanost a hrdost bylo to, co stálo život 32 lidí. Líčení u soudu v městečku Grosseto severně od Říma se konalo s vyloučením veřejnosti. Předvolány byly stovky lidí - právníci, konzultanti, členové posádky a někteří cestující. V městečku pro ně bylo vyhrazeno místní divadlo. Prostor kolem budovy soudu a divadla uzavřela policie.

dfghjk ( 6. března 2012 11:56 )

Naprostý souhlas, ale Moldávie není Rusko, to se pleteš.

joel ( 5. března 2012 12:10 )

To mas naprostou pravdu. A kdyby nebyl uplna pi-ča, co se predvadi pred ruskou kurvičkou, nemusel zemrit vubec nikdo...

dfghjk ( 5. března 2012 09:11 )

Je to dokonalý profesionál, díky své duchaplnosti dovedl loď po nárazu na mělčinu a tím zachránil tisíce lidských životů. Kdyby to neudělal, určitě by bylo podstatně více obětí, než při katastrofě Titanicu.

Zobrazit celou diskusi