Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viktor Kožený v bahamském ráji: Uplácel tamní vrcholné politiky?

Autor: simao, ČTK - 
3. března 2012
08:44

Na obzoru je další skandál, spjatý s českým podnikatelem Viktorem Koženým. Týká se tentokrát bahamských vnitrostátních záležitostí, do kterých se Kožený dle tamní opozice zapletl. A to především finančně. Na krku má uplácení vrcholových politiků na ostrově. Na modré nebe v karibském ráji se tak přihnaly drobné mráčky.

Viktor Kožený pláchl na Bahamy v polovině 90. let. Žije zde od roku 1995, Nyní se však v tomto karibském ráji objevují drobné mráčky na jinak modré obloze - díky politickému vnitrostátnímu boji před blížícími se volbami, během kterého se přetřásá i Koženého jméno.

Nám nic nedal, zato vám poslal miliony, tvrdí opozice

Místopředseda bahamské opozice Davis se v pátek bránil nařčení z obdržení špinavých peněz a zároveň se sám vydal do protiútoku - obvinil premiéra Ingrahama, že jeho vládní strana Svobodné národní hnutí (FNM) získala v minulosti nemalý finanční obnos právě od Koženého.

"Cožpak vám neposkytl 1,3 milionu (bahamských) dolarů (zhruba 24 milionů korun) na volební kampaň? Podívejte se do vašich záznamů. Anebo zavolejte panu Koženému. On vám osvěží paměť!" pronesl Davis, u kterého je pikantní, že se s Koženým zná osobně. Dělal mu totiž v minulosti právního zástupce.

Co však Kožený chtěl od bahamských vládních činitelů na oplátku, o tom nařčení raději mlčí.

Koženého chtějí Američané i Češi

O vydání slavného tuneláře Koženého přitom usilují i Spojené státy americké kvůli údajnému uplácení během privatizace v Ázerbajdžánu. Zatím však marně. Bahamské soudy všechny jejich dosavadní žádosti zamítly.

Stejně tak by rády Koženého dohnaly před soud české úřady - kvůli zpronevěře majetku za 16 miliard korun. V červenci 2011 uprchlého podnikatele odsoudil pražský městský soud v nepřítomnosti na 10 let vězení, Koženého advokát se však proti verdiktu odvolal.

gogo ( 3. března 2012 17:14 )

Já mám pocit, že "boží mlýny" v Česku stojí ...

pravicovy_volic ( 3. března 2012 16:55 )

Ty náno pitomá, předlož jediný důkaz, že prezident něco "kryje"......

cunopes ( 3. března 2012 13:10 )

na každou svini se voda vaři

laco ( 3. března 2012 11:15 )

„Pravda a láska zvítezí nad lží a nenavistí“

illis ( 3. března 2012 11:04 )

Další haj.zl, který obral lidi a dnes si žije jako král. Už ten jeho ksicht je víc než odporný . Pravda je, že z kuponové privatizace měli obrovské zisky jen někteří a ti všichni se nyní smějí a nejvíc možná právě Koženy. Všechny tyto lumpy pozavírat, Bahamy, NeBahamy . Ale jak říká můj známý, všechna lumpárna bude spravedlivě potrestána. On už to zná ze svého okolí. Boží mlýny melou, jen pravda nad některými lumpy o poznání pomaleji.

Zobrazit celou diskusi