Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Polské uzeniny jsou plné posypové soli!

Poláci roky používali místo jedlé soli sůl posypovou, zejména v uzeninách
Poláci roky používali místo jedlé soli sůl posypovou, zejména v uzeninách  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: ida - 
1. března 2012
14:28

Velký skandál odhalili polští televizní reportéři. Zjistili, že mnoho tun potravin, především masné výrobky, ale i pečivo a ryby, obsahuje posypovou sůl. V Poznani bylo už obviněno pět lidí, kteří tuto technickou sůl ve velkém skupovali a prodávali ji dále jako sůl jedlou. Skupina podváděla už 13 let.

Jelikož se do Česka také dováží mnoho potravin z Polska, hlavně drůbežího masa a výrobků z něj, nabízí se otázka, jestli i u nás jsou potraviny ochucené posypovou solí. „Polsko je povinno vyslat zprávu systémem rychlého varování, pokud je podezření, že závadné potraviny překročily hranice. Zatím jsme ale žádnou zprávu neobdrželi,“ řekl Blesku Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Podle něj o problému vědí v Polsku už nejméně týden. „Je pravděpodobné, že pokud by mohly být tyto potraviny na našem trhu, už bychom to věděli,“ uzavírá Duben.

Ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nemá zatím žádný poznatek o tom, že by vadné polské potraviny s posypovou solí byly na pultech českých obchodů. „Ale jsme ve střehu. Pokud dostaneme podnět od Státní veterinární správy, začneme jednat a produkty stáhneme z trhu,“ řekl Blesku mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Co způsobuje technická sůl?

Technickou sůl, která se používá na sypání silnic v zimě, od té jedlé na první pohled takřka nerozeznáte. Obsahuje však dioxin, což je jedna z nejagresivnějších rakovinotvorných látek. Jsou v ní nebezpečné těžké kovy. Mimořádně škodí těhotným ženám, děti se pak mohou narodit předčasně nebo s vrozenou vadou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krkoun ( 10. března 2012 12:17 )

Cinderello, právě jsi mne nakrkla. Bydlím u hranic Polska, tudíž tam pravidelně nakupuji. Všechno je to finta, aby nás od těch nákupů odradili. Je tam lepší kvalita a hlavně ceny, od benzínu až po lokomotivy. Prosím když neznáte realitu, nepište něco o drzích Polácích, pokud nepatříe k těm co nám to chtějí znechutit. Pozdravujte v CHicagu !

e.44 ( 1. března 2012 16:11 )

S tím nemá krize nic společného. Jde zkrátka o to, že posypová sůl je 5x levnější a snadno zaměnitelná za jedlou.

jaga17 ( 1. března 2012 15:10 )

Blesku, máš dva dny zpoždění!

Zobrazit celou diskusi