Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražští policisté mění historii: Jejich kalendář má 30. únor!

Policisté si prý z kalendáře dělají celý měsíc legraci
Policisté si prý z kalendáře dělají celý měsíc legraci  (Autor: Foto Blesk)
Autor: Veronika Pukačová - 
29. února 2012
05:00

Oblíbené vtipy o hloupých policajtech se muži zákona snaží vždy vehementně vyvracet. Teď si ale pražští dopravní policisté pěkně naběhli! Na veřejnost se totiž dostal jejich interní kalendář, ve kterém je omylem třicetidenní únor. Chyby si prý všimli, až když bylo pozdě a kalendáře byly vytištěny.

Únor má pouze 28 dní, jednou za čtyři roky jich má devětadvacet. To přece ví každé malé dítě. Třicet dní opravdu nemá! Pražští dopravní policisté to ale jaksi nevzali na vědomí, když si vyráběli vlastní kalendář pro tento rok.

U každého měsíce je fotografie jednoho ze čtyř oddělení odboru služby dopravní policie, tedy například záběry policejních aut, obrázky z dopravních nehod, nebo zázemí centrálního řízení dopravy. A únor tu má i svůj 30. den. Blesku kalendář jako kuriozitu přinesl čtenář, kterému ho dal právě jeden z dopravních policistů.

Povedený kalendář přinesl redakci Blesku ukázat čtenář. Únor má letos opravdu o den víc, ale je jich 29 Povedený kalendář přinesl redakci Blesku ukázat čtenář. Únor má letos opravdu o den víc, ale je jich 29 | Foto Blesk
„Třicátý únor se občas objevuje jako důsledek lidské chyby, a bohužel se to stalo i u nás. Když jsme to zjistili, usoudili jsme, že nikoho nepoškozujeme, kalendář je určen jen pro vnitřní potřebu. Příště si dáme pozor na to, aby se to už nestalo,“ vysvětlil Blesku šéf odboru Pavel Švrčula. Podle něj se to policisté rozhodli brát jako recesi a celý měsíc si ze svého pomýleného kalendáře dělají legraci.

Kalendáře se vytisklo zhruba čtyři sta kusů z fondu organizace Motorsport Club Policie Prahy, takže peníze z ministerstva vnitra podle Švrčuly tyto nepodařené kalendáře nespolkly.

Třicítku měli Švédové i Sověti

Třikrát v historii už opravdu 30. únor v kalendáři byl. V roce 1700, když Švédsko přešlo z juliánského kalendáře na gregoriánský, muselo "srovnat krok" s ostatními státy a vyřešilo to přidáním 30. února v roce 1712. Nadbytečný únorový den měli také v Sovětském svazu v letech 1930 a 1931, a to kvůli revolučnímu kalendáři. Podle učence Jana Sacrobosca měl únor 30 dní v přechodných letech od 44 př. n. l. do 8 př. n. l., ale zřejmě jde jen o mýtus.

e.44 ( 29. února 2012 12:00 )

Finální podobu kalendáře, při počtu kusů nad pětset, schvaluje zadavatel po vyrobení prvních vzorků. Aspoň u mě to tak bylo, když jsem zprostředkovávala výrobu osmiset kalendářů pro člověka, co se nemoh dostavit osobně. Pokud bych přehlídla nějakou chybu, jako třeba únor s 28 dny v přestupný rok, bylo by to na mě.

hofihofi ( 29. února 2012 11:47 )

A co kdyz jim to nekdo udelal schvalne, ani bych se nidivil hehehe

ivanhoe_31 ( 29. února 2012 11:43 )

Dobrý pokus o vtip Já a policajt

zlobit ( 29. února 2012 11:39 )

Nemá a je to škoda, mohli jsme pracovat ještě o den déle. To mně mrzí.

zlobit ( 29. února 2012 11:38 )

To vypadá, že kdo jim kalendář připravoval to buď udělal schválně nebo recese. Kdo se jen trochu zabývá tiskem kalendářů tak ví, že program tyto údaje nastaví sám a správně. Beru to jako vtip, ale nevím od koho.

Zobrazit celou diskusi