Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předstíral 25 let slepotu: Musí vrátit 10 milionů

Italovi se dařilo slepotu předstírat 25 let.
Italovi se dařilo slepotu předstírat 25 let.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
27. února 2012
18:17

Celé čtvrtstoletí se povedenému Italovi dařilo úspěšně klamat stát a pobírat invalidní důchod a peníze na slepecký doprovod. Pak ale díky kamerovému systému spadla klec a Říman tak musí úřadům vrátit 400.000 eur (asi deset milionů korun).

Úřady podvodníka odhalily díky hlídacím kamerám. Z jejich záběrů bylo patrné, že se nevidomý suverénně pohybuje v chaotické římské dopravě nebo že chodí bez doprovodu na procházky do římských parků. Podařilo se mu přitom obelstít lékaře, kteří mu osvědčení o sle

Obdobný případ se stal loni v říjnu rovněž v Itálii. Před soudem ve městě Lugo na severozápadě země stanula dvaašedesátiletá žena, která roky pobírala invalidní penzi kvůli údajné "naprosté slepotě", ale ve skutečnosti žila normálním životem, pracovala ve svém kadeřnickém salonu a suverénně jezdila na kole.

Policie při kontrole seznamu slepých lidí a jejich profesionálních aktivit dospěla až k majitelce kadeřnického salonu. Sledovala ji několik dní, natáčela, jak stříhá vlasy svých klientek, jak se normálně pohybuje po ulici a respektuje přitom semafory, vybírá si v obchodech šaty, obstarává nákupy a dokonce jezdí na kole.

Žena pobrala celkem na invalidním důchodu a přídavcích na nezbytný doprovod 43.000 eur (přes milion korun). Soudce jí okamžitě dávky zastavil a rozhodl se rovněž obrátit na komisi, která jí vydala osvědčení o slepotě.

mortis69 ( 19. března 2012 08:07 )

Správně.A EU ještě prohlásí,že jim náš ústavní soud ubližuje,když v dovolání potvrdil už tak nízké tresty.Mocipáni by si měli uvědomit,že diskriminace funguje oboustraně a je jen jedno pravidlo-ZÁKON PLATÍ PRO VŠECHNY-ať jsi rudej,nebo modrej.

ylatouf ( 19. března 2012 06:49 )

Cikánka lakatošová v Česku předstírala,že má invalidní děti,okradla stát o 1,5milionu za pomoci sociální správy která nepracovala jak by měla.Všechno vrátit a úřednici sociálky pokutu a vyhazov z práce.Blesku zařiď k článku o lakatošce diskuzi.

konvalinka1 ( 28. února 2012 10:50 )

U nás je hodně,hodně lidí co nemusí vůbec brát invalidní důchod a také úspěšně klamou stát. Předstírají nemohoucnost a přitom,když si myslí,že je nikdo nevidí,tak pracující jak otroci.

bersimalinecka ( 28. února 2012 10:20 )

kolik myslíte že je u nás takovýchto lidí že musíte psát o Itálii..U nás mají invalidé neskutečné výhody stačí jenom dobrá zpráva od diktora zahrát trochu divadýlko a je to doma.A samozřejmě nejsou takoví všichni.Většinou ten kdo to potřebuje nejvíc nemá ani sílu si to obstarat a ulehčit si tak těžký život nemocí.

bersimalinecka ( 28. února 2012 10:16 )

tak dneska tvoje rozhořčení chápu.Imbecilita téhle a předešlých vlád je neskutečná!Dnes jsem se jinde dočetla že ČEZ vydělal 40 miliard.Stát se zbavil všeho možného a myslel si že vyžije z daní.Magorům nedošlo že když umožní vyvádět peníze ven(např na Kajmany)tak to jinak dopadnout nemůže.

Zobrazit celou diskusi