Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepokoje v Afghánistánu: Poradci z USA zastřeleni přímo na ministerstvu vnitra!

Autor: ČTK, lm - 
25. února 2012
17:57

Dva američtí poradci byli dnes zabiti při střelbě, která za dosud neznámých okolností propukla na afghánském ministerstvu vnitra v Kábulu. V zemi od středy pokračují masové nepokoje kvůli výtiskům koránu, které spálili američtí vojáci na základně Bagrám.

Bližší podrobnosti o incidentu nejsou zatím známé. Zdá se ale, že o čin jednoho člověka, ne skupiny.

Afghánské síly dnes zastřelily nejméně tři protestující v provincii Lógar a v provincii Kunduz. Dalších pět desítek lidí bylo zraněno, uvedly tiskové agentury. Bilance obětí za pět dní nepokojů tak stoupla na nejméně 28 zabitých; několik set dalších lidí utrpělo zranění.

Spouštěčem nepokojů byla informace o tom, že výtisky koránu a další náboženský materiál byly vhozeny do spalovací jámy na odpadky na největší americké základně v Afghánistánu Bagrám. Američané se za to omluvili a označili to za hroznou chybu, ale tento incident už vyhnal tisíce lidí do ulic v hluboce nábožensky založené zemi.

Spálení výtisků koránu ještě víc prohloubilo nedůvěru afghánské veřejnosti vůči silám NATO, které se snaží stabilizovat Afghánistán před odsunem zahraničních vojáků před koncem roku 2014. Muslimové pokládají korán za skutečné slovo boží a s každým výtiskem zacházejí s hlubokou úctou. Zneuctění koránu je považováno za jednu z nejhorších forem rouhání.

venxa ( 26. února 2012 20:20 )

Ta Ruda hvezda, srp a kladivo v riti se vam tlaci na mozky, ze ano? Ale konec koncu, komunisti vzdy podporovali Arabske terosisty. Takze se neni co divit ze misto rude hvezdy ted opevujete a uctivate mohamedansky pulmesic!

to-snad-ne ( 26. února 2012 08:51 )

Možná, kdyby jim tam naši velcí bratři sami nedodávali zbraně a nechali je žít, tak by tu půdu obdělávali, tak jak to dělali stovky let... Ale to by celá ta oblast nesměla ležet na obrovském nerostném bohatství.

gogo ( 25. února 2012 22:05 )

O co USA jde ? O moc. O Moc...

leninos ( 25. února 2012 21:31 )

Kdyby si občas přečetli něco z historie, tak by se dozvěděli, že tam se nedá vyhrát.... zatím nikdo...

marais ( 25. února 2012 20:19 )

nevím, na co ještě usa čekají, at mažou domů dokud je čas.Samotná afg.vláda je korupční sebranka a veřejnost je tam evidentně nechce.Bože, o co usa army jde???????

Zobrazit celou diskusi