Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První mše Duky jako kardinála: V chrámu sv. Víta uctil umučeného faráře

Autor: lm, simao.k - 
25. února 2012
14:04

Kardinál Duka (68) dnes ve své nové hodnosti sloužil první mši v katedrále sv. Víta při příležitosti uctění umučeného číhošťského faráře Jozefa Toufara. Mši přihlížely i známé osobnosti. Duka byl jmenován papežem Benediktem XVI. minulý týden.

Na programu dnešní mše bylo uctění památky číhošťského faráře Josefa Toufara. Ten byl umučen kvůli čihošťskému zázraku, který se děl na přelomu let 1949 a 1950. Během několika kázání se tenkrát viditelně pohnul kříž. Farář o tom ani nevěděl dokud ho neupozornili farníci.

Bohoslužba však byla významnou i proto, že ji český primas Dominik Duka celebroval poprvé ve funkci kardinála. Zúčastnilo se jí i několik osobností. Třeba předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová za doprovodu svého manžela.

Duka je 22. kardinálem v historii českých zemí. Momentálně tak má naše země dva muže této hodnosti. Vedle Duky je totiž papežovým rádcem a pomocníkem také Miloslav Vlk (79), Dukův předchůdce v čele české církve, který však letos v květnu ztratí právo volit nového papeže z důvodu věkové hranice.

rudyptak48 ( 26. února 2012 19:11 )

gogo... ještě máš pořád legitimaci KSČ? Klidně se můžeš přiznat, teď ti nic nehrozí. Seš větší demagog než Vasil Biľak.

gogo ( 26. února 2012 15:30 )

Je naprosto bez diskuze, že katolická církev za dobu své existence, za dobu křižáckých válek, vyhlazovacích válek, za dobu převedení pohanské Evropy na katolickou, za dobu násilné katolizace celých kontinentů, za dobu pobělohorskou atd. má na svědomí tolik životů, že není historika, který by toto dokázal spočítat...

gogo ( 26. února 2012 15:22 )

V dnešní době a po dvaadvaceti letech svobody a demokracie, ve kterých se tato církev svatá katolická projevila tak, jak v celé své historii : církev prohnoucí jen po moci a mamonu, která se neopovážila kritizovat mocné a hájit slabé. Která jen hoří chamtivostí na navrácení majetku, který v minulosti získala aniž by hnula prstem... A který jí byl odebírán i králem a císaři jak se to kdy hodilo, aniž se tehdy církev katolická opovážila žádat jeho navrácení...

rudyptak48 ( 26. února 2012 11:00 )

Tvá jmenovkyně to také zchytala, že? S kolika závity si vypotila tenhle příspěvek? Katolická církev na to měla asi 1 000 roků, kdežto komunismus asi 70 let, a přece toho stihl daleko víc.

smrk ( 25. února 2012 18:30 )

Kokukám provokatér každým coulem co, počkej on tě za to "Pán bůh "potrestá ty zvrhlíku pravicovej,modrej,černej a hlavně nedonošenej.

Zobrazit celou diskusi