Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Výtvarník Týc už je v base: Zločinec, nebo mučedník?

Autor: simao - 
24. února 2012
14:35

VIDEO: Svými díly se snaží provokovat a daří se mu to. Nejen u veřejnosti, ale i u úřadů. Dostal se díky nim totiž do rozporu se zákony. Výtvarník Roman Týc (38) však vyměřenou pokutu zaplatit odmítl, z principu si vybral raději vězení. I jeho zastáncům přišel trest přehnaně tvrdý. Kvůli konfliktu s policisty však může Týc za mřížemi zůstat ještě déle, než původně očekával. A vyvstává otázka: Je to umělec, a nebo kriminálník?

Výtvarník měl dnes nastoupit trest, to se však nestalo. Z pankrácké věznice byl vězeňskou službou poslán na policii. Týc totiž neměl platný občanský průkaz. Do věznice nastoupí, až ho na "ztotožní".

Roman Týc, vlastním jménem David Hons (38), dostal šedesátitisícovou pokutu za to, že na pěti desítkách semaforů v hlavním městě vyměnil v roce 2007 sklíčka se statickými panáčky za své umělecké kousky - a tak červené a zelené mužíčky vystřídali oběšenci, opilci a další postavičky, které bavily pražské chodce.

Místo zaplacení si však dobrovolně vybral třicetidenní vězení. Především, aby poukázal na údajnou nesmyslnost celého trestu. Do pankrácké věznice měl nastoupit tento pátek. Jenže situace se následně poněkud zamotala...

Zastánci se shodují: Trest byl nepřiměřený

Trest za semafory přišel Týcovi absurdní. Obviněn však byl z poškozování cizího majetku, s nímž opravdu nakládal v převlečení za opraváře dle svého. Semafory však výměnami skel nepoškodil nevratně.

Proč však nezaplatil pokutu? "Já jsem v podstatě neměl jinou volbu. Kdybych se vyplatil, což mi justiční systém nabízí, tak bych popřel všechno, co jsem dělal," řekl pro MF Dnes Týc a zdůraznil, že semafory byly pouze symbolem. "Chtěl jsem jednoduchým, možná i trochu povrchním způsobem vyjádřit, že ze systému zákazů a příkazů je potřeba se vymanit."

Video  Na Romana Týce čekali před věznicí jeho příznivci  - Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

Zároveň však nepopřel, že umělecká skupina Ztohoven, kterou založil, se svými činy často pohybuje na hranici zákona. Ale nikdy prý za ní...

"Obecní řád porušil. Nemá co montovat své umělecké dílo na cizí zařízení," zdůraznil advokát Tomáš Sokol. Zároveň však jedním dechem dodal: "Případ má dvě roviny. Trest se nyní jeví nepřiměřený tomu, co Týc udělal."

Rozsudek kritizovala třeba advokátka Hana Marvanová. "Byl to happening, který rozhodně neměl intenzitu trestného činu."

Video Jak Týc umisťoval jiná sklíčka na semafory - Youtube.com
Video se připravuje ...

Střet s policisty

Díky kauze semaforů se měl Týc hlásit v pátek do 16:00 ve vězení. Již ve středu jej však zadržela pražská policie. Kvůli střetu se dvěma strážníky.

Jak k němu došlo, o tom se však výpovědi aktérů rozchází. Týc měl údajně policisty napadnout, ale za výtvarníka se postavila svědkyně celého případu, řidička, které policisté odtahovali vozidlo. Prý se jí pouze zastával.

"Přišel a řekl: Co tady křičíte na tu paní? Vy nás máte chránit. Pak na sebe začali hodně křičet. Strážníci do pána strčili a natlačili ho do auta," popsala incident v Divadelní ulici v Praze řidička.

"Vulgárně nadával a bil strážníka do hlavy tak, že musel vyhledat ošetření," přináší diametrálně odlišný pohled mluvčí strážníků Jana Přikrylová. Týcovi nyní hrozí až 4 roky natvrdo.

 

Kontroverzní výstava Romana Týce: Portréty vytvořil z lidského popela Kontroverzní výstava Romana Týce: Portréty vytvořil z lidského popela | Profimedia.cz

Umění nade vše

"Nestoudná situace s uvězněním Romana Týce vystihuje situaci této země, ve které prezident Klaus, zvolený podplacenými komunisty, dává milost zkorumpovaným mafiánům," nebere si servítky ve svém prohlášení Týcův kolega, sochař David Černý. A označuje Týce za umělce. Ten máš však na kontě řadu kontroverzních děl. Třeba výstavu portrétů, které však vytvořil z lidského popele.

Co se umělecké kariéry týče, Týc začínal v roce 1992 u graffiti. Tvorba ve veřejném prostoru ho zaujala natolik, že v ní pokračoval i nadále. Soustředil se proto především na Street Art, pouliční umění.

Vznikly díky tomu kontroverzní kousky. Třeba krátký, poetický film "Já řeka" z roku 2002, v němž Týc na voru přeplouvá při povodni pod Karlovým mostem Vltavu. Tenhle jeho kousek zastavili raději záchranáři.

Hra Cap Cop Cap pak přinesla další mediálně známou kauzu. Šlo totiž o to, sebrat hlídkujícímu policistovi čepici. Její pravidla následně uvedl na internetu a za své následné "běžecké" výkony, kdy prchal před strážci pořádku, získal dokonce i finanční podporu sportovní firmy Nike. A po soše krávy s rudou hvězdou pak již přišly ony zpropadené semafory...

blooroses ( 26. února 2012 01:36 )

Opět mě přepadla nespavost a jak si to tady pročítám, zaujal mne váš spor ohledně citace. Hlavně proto, že ona citace je dost volným a částečně nelogickým shrnutím. Zadal jsem jí proto do rozšířeného vyhledávání. Mám v počítači zaarchivovány všechny autoškolami používané materiály. Všechny jsem je nechal počítačem projít, ale tato citace se v žádném z těchto materiálů nenachází ani v lehce pozměněné podobě. Zato s Wikipedií Signály pro chodce se shoduje do posledního písmene, do poslední čárky. Já být takto nachytán, tak to klidně přiznám.

hugu ( 26. února 2012 00:56 )

Tu citaci mám z poznámek k profesáku,kde používám směrovky,zdroje byly různé autoškoly,kdybych použil Wiki,klidně to přiznám i od toho je.

ixtlil ( 26. února 2012 00:32 )

Dále jsem toho názoru ,že hloupým rozhodnutím justice (tedy záměrně hloupým) jen dokázala , že ztratila soudnost a rozlišovací schopnost . Dle mého názoru by ve vězení měl být především kleptoman Kalousek , který inicioval "půjčení" MMF s tím , že chybějící úroky , jež neobdrží čnb , cca 1E9 kč , mají zacálovat ovčané . Ale je vidět, že justiční divadlo splnilo účel , jelikož maloměšťáci spokojeně přizvukují , že excentrista obdržel trest po právu . Ve skutečnosti škoda nenastala a zlodějská firma má za nicotnou práci poměrně dost a bankstery narcisticky označený "nejlepší" ministr ještě nesedí , což si možná bude i vyčítat , bylo by mu tam bezpečněji . Možná místo toho bude viset , qién sabé , já bych na jeho dlouhý život nevsadil ani sous .

ixtlil ( 26. února 2012 00:14 )

Dobrý den , jsem toho názoru ,že ikdyby semafory pozměnil tím , že by skla s panáky vyměnil za pouze skla bez panáků , ale se zachovanými barvymi a jejich polohou , semafor zůstává v platnosti . Takže jelikož je rozhodující barva a poloha ,je stále ještě spousta starých semaforů , které mají jen barvy bez panáků v mnoha městech , ke škodě jako takové nedošlo . Dále nejspíše původní skla zůstala jistě k dispozici . Takže pouze zlodějská firma eltodo si namastila kapsu. Předpokládejme , že vyměnil 50 dvojic skel u semaforů , různě daleko se od sebe nalézajících , takže kdyby odmontování stávajících a namontování nových trvalo 10m=(1m rozložit štafle+1m povolit šrouby dole + 1m nahoře + 1m zpět přišroubovat dole a 1m nahoře + 1m manipulace se 4 skly + 1m složit štafle)=7m , řekněme 10m a dalších 10m přesun na jinou křižovatku , tak to je 50*20m = 1000 minut = cca 17h . Tak potom by ta škoda , jež zřejmě nemůže spočívat v materiálové podobě , pouze dejme tomu spotřebované phm , i kdyby 5l tehdy = kč 125,- tak potom by to znamenalo ,že si tato nestoudná firma počítá 1 pracovní hodinu = 80 000 / 17 = 4705 kč/1 hodinu . To je vrchol nesoudnosti a je z toho patrné ,že soud je nesoudný ksindl. Ve skutečnosti se mohla věc vyřešit též tak, že by on na své náklady ta skla odmontoval a dal původní a firma by to jen zkormntrolovala. Jenže chápu o co jí šlo, oni tuto myšlenku nepřipustili (co kdyby to udělal neodborně) a tak to vyměnili sami a nejspíš ta skla použila zcela nová . Dále nejspíše pochybný znalecký posudek ve prospěch zlodějské firmy , jež krade podobně, jako pražské zastupitelstvo na způsob tunelu Blanca a jiné předražené zlodějny . Ještě by bylo rozumné , kdyby škoda v tom roce 2007 byla připusťme 1000 kč /1 hod včetně provozu auta se štaflemi a montážníkem . I to by však bylo přehnané , není to cena obvyklá ani na pražské poměry .Dle tohoto nesmyslu by pak musil stát geometrický plán na vyznačení budovy do katastru v Praze asi také 40 000 a ne 8000,-

e.44 ( 25. února 2012 19:49 )

To tvoje v příspěvku níže: "V současné době České republice stanoví signály pro chodce § 74 Zákona o silničním provozu. Používají se signály dvojbarevné soustavy, červené (stůj) a zelené (volno), s grafickým vyobrazením stojícího nebo jdoucího panáčka. Světelné signály mohou být doplněny doprovodnými akustickými signály pro nevidomé." je doslovnou citací z Wikipedie.To zaprvé. A za druhé. §65 je zcela jasný, stejně jako ČSN 36 560-1-1, která přesně určuje čeho konkrétně se tento paragraf týká. Tvar šablon to skutečně neni.

Zobrazit celou diskusi