Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prezident přežil už šestý atentát, ochranka ho bránila vlastními životy

Prezident autonomní Abcházie Alexander Ankvab (vpravo) s ruskou hlavou státu, Dmitrijem Medveděvem: : Rusko je jednou z mála zemí, která uznává samostatnost Abcházie
Prezident autonomní Abcházie Alexander Ankvab (vpravo) s ruskou hlavou státu, Dmitrijem Medveděvem: : Rusko je jednou z mála zemí, která uznává samostatnost Abcházie  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
23. února 2012
08:38

Alexander Ankvab, gruzínský politik a prezident autonomní oblasti Abcházie, má nejspíš sedm životů, jako se to traduje u koček. Ve středu ráno byl za svou kariéru v roli veřejného činitele terčem již šestého atentátu! Vyvázl však také proto, že ho za cenu vlastních životů ubránili dva muži z jeho ochranky.

Abcházký prezident Alexander Ankvab musel ve středu ráno čelit již šestému pokusu o atentát během své politické kariéry.

Jeho život zachránili bodyguardi, kteří ho při střelbě na jeho vůz chránili vlastními životy. "Prezidentův automobil ostřelovali neznámí pachatelé. Šéf státu nijak neutrpěl, ale dva strážci byli zraněni," zvedla agentura Interfax s odvoláním na abcházké úřady.

Jak však vyšlo najevo, atentát po cestě do abcházké metropole Suchumi, si připsal dvě oběti - dva muži z prezidentovy ochranky svým zraněním nakonec podlehli...

Zda se však podaří najít a zadržet střelce, není vůbec jisté. Ani jeden z předchozích atentátů na Aknkvaba totiž nebyl zatím vyřešen.

Abcházii většina státu za samostatnou neuznává

Autonomní Abcházie vyhlásila samostatnost v roce 2008. Od Gruzie se odtrhla s výraznou ruskou pomocí.

Ale i když ji po válce mezi Ruskem a Gruzií prvně jmenovaná země za samostatnou uznala, k Rusům se v tomto ohledu příliš dalších států nepřidalo. Jen Nikaragua, Venezuela a pár tichomořských státečků - prý za štědrý dar od Moskvy, která posílá peníze i do samotné Abcházie a podporuje její hospodářský růst...

Obecně je však Abcházie považovaná i nadále za závislé území na Gruzii. A je to proto stejný případ jako jiná problematická oblast, Jižní Osetie.

Prezident Ankvab, někdejší sovětský policista, mezitím v abcházké vládě vystřídal řadu funkcí. Hlavou státu se stal v srpnu 2011 po smrti svého předchůdce. Atentátům musel však čelit i předtím jako ministr a místoprezident.

cicavec ( 23. února 2012 10:02 )

Já bych chtěl vudět toho vola,který by se nechal zastřelit k vůli Klausovi nebo Nečasovi.

Zobrazit celou diskusi