Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tady všude "nakupoval" romský gang

Pavelčákova ulice v centru Olomouce. Tady nevynechala tlupa lupičů jediný obchod.
Pavelčákova ulice v centru Olomouce. Tady nevynechala tlupa lupičů jediný obchod.  (Autor: Foto Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink, mokk - 
21. února 2012
19:49

V centru Olomouce snad není jediný obchod, ve kterém by neměli děsivé zkušenosti s tlupou Romů, kteří doslova rabovali v regálech, přičemž své činnosti říkali alternativní nakupování. Drzé zloděje pomohlo usvědčit video, které od listopadu běhalo po internetu. Nyní vyplývají na povrch děsivé praktiky skupiny, které nebylo cizí ani brutální násilí.

„Kolegyně v sesterské prodejně nedaleko centra jednu z těch kradoucích žen jenom okřikla, a ta se do ní hned pustila pěstmi,“ popsala zkušenost s tlupou prodavačka v drogerii v centru Olomouce.

Své vědí o romských rabovačích také v obchodním domě Tomeček na kraji Pavelčákovy ulice. „Nadrzo naberou plný košík nějaké kosmetiky a pak to začnou po zemi kolem pokladny posílat ven. Když jsem vytáhla telefon a chtěla volat policii, osopil se na mě jeden z těch Romů, že prý ať ho neseru, nebo že zavolá dalších deset cikánů a ti to tady vymlátí,“ prodavačka. Zlotřilý gang neušetřil ani vietnamskou prodejnu. „Byli tu nejméně dvakrát. Vždy ukradli kosmetiku asi za dva tisíce korun. To je moc dobře, že už je chytili a že půjdou před soud,“ konstatovala vietnamská obchodnice.

Policisté zadrželi gang zločinců, tvořený třemi ženami (31, 31 a 37), dvěma muži (25 a 34) a šestnáctiletou dívkou, poté, co se na internetu objevilo video z galanterie v olomoucké Pavelčákově ulici. To dokonale ukazuje, jak tlupa doslova rabuje. „Když jsme se jim v tom snažili bránit, okamžitě začali křičet, že je to diskriminace a že věci v taškách jsou jejich a že je nesmíme šacovat. Sami se chlubili tím, že provádějí alternativní nakupování, prozradila Blesku vedoucí vyrabované galanterie Michaela Čatlošová, která se jako jediná nebála neanonymně promluvit. „Já se nemám čeho bát. Já jsem u nich nekradla, kradli oni tady. Oni se teď musí bát, že přijde trest,“ konstatovala nebojácná vedoucí galanterie.

Na dospělé Romy už podal státní zástupce obžalobu pro krádeže. Vzhledem k celkové výši škody, kterou způsobili, mohou některým hrozit až osmileté tresty. V případu mladistvé členky tlupy není vyšetřování ještě uzavřeno.