Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tibeťané protestují: V Číně se upálil osmnáctiletý mnich

Autor: simao, ČTK - 
20. února 2012
18:31

Další buddhistický mnich dobrovolně skončil v plamenech. Na protest proti čínské vládě v Tibetu se rozhodl skoncovat se životem mladík Nangdrol (†18). Podobných obětí je za poslední rok mezi tibetskými demonstranty již více než desítka.

"Svobodu pro Tibet," zněla prý poslední slova osmnáctiletého mnicha Nangdrola, který se v neděli upálil v čínské provincii Sečuán.

Jeho tělo však policii vydáno nebylo, zdejší buddhisté jej převezli do jednoho ze svých chrámů a drží nad ním čestnou stráž.

Demonstrace za svobodu Tibetu pokračují

I když Čína stále usilovně popírá rozbroje s Tibetem, světové agentury vydávají jak na běžícím pásu fotografie protestujících Tibeťanů, kterým se tvrdá čínská nadvláda pranic nezamlouvá.

Chtěli by svobodný Tibet, a nebo alespoň skutečnou autonomii. Nelíbí se jim ani přítomnost čínských policistů ve městech i klášterech.

A aby podpořili vážnost situace, o demonstrativní sebevraždu se za poslední rok pokusily již dvě desítky lidí. Nejčastěji buddhistických mnichů, jeptišek, ale i laických Tibeťanů. Zhruba polovina z nich svým zranění podlehla.

Zoufalá situace si prý žádá zoufalé Činy. Lidské oběti jsou přesně tímhle případem. Vláda v Pekingu mezitím obviňuje tibetského duchovního vůdce Dalajlamu z toho, že se snaží podněcovat separatistické tendence. A osobně podporuje i drastickou myšlenku sebeupalování.

Zobrazit celou diskusi