Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ve věznici uhořelo 358 trestanců: O pomoc křičeli marně

Autor: simao, ČTK - 
16. února 2012
21:45

Před plameny je neuchránily ani napuštěné vany s vodou. Honduraská věznice v městě Comayagua se stala hrobem pro 358 trestanců, které pohltil rozsáhlý požár. "Zachraňte nás," zněly jejich poslední zoufalé výkřiky. Většině z nich už ale nikdo pomoct nedokázal. Ze zařízení zbyly pouze obvodové zdi, ohořelé kovové postele a hory sutiny.

"Nemohli jsme nic dělat, protože jsme byli zamčeni," popsal celou situaci agentuře AP jeden z vězňů. Prostý fakt, který si vyžádal více jak tři stovky lidských životů.

Přes bezpečnostní opatření se ostře hlídaní vězni na svobodu zkrátka dostat nemohli. Ani v momentě, kdy věznici zachvátil požár. Dozorci utekli a nechali vězně napospas svému osudu.

Přežilo jen několik šťastlivců

Někteří z policistů prý navíc bránili i příjezdu hasičů - na místě totiž vládl chaos a strážci pořádku se obávali, že je požár jen záminkou pro zakrytí rozsáhlé vězeňské vzpoury...

Několik z vězňů se nakonec podařilo zachránit jednomu z trestanců, který se v té době nacházel mimo svou celu na ošetřovně. K těžkým a rozžhaveným kovovým dveřím však přišel pro mnohé už pozdě.

Při požáru v honduraské věznici zemřelo 358 trestanců, zachránit se podařilo jen malé skupince šťastlivců Při požáru v honduraské věznici zemřelo 358 trestanců, zachránit se podařilo jen malé skupince šťastlivců | Archiv Blesku, ČTK, AP

Po požáru zbyly na místě pouze sutiny a zděné venkovní zdi, pomalované obrazy Ježíše a dalších svatých a popsané pro inspiraci vězňům žalmy.

Nejtragičtější požár vězení za uplynulé století

358 mrtvých je pořádně drsná bilance. Jde o největší podobný požár minimálně za uplynulé století.

Vězni se sice snažili zachránit, ale nebylo, kam utéct. Někteří se prý vevnitř ze zoufalství pokoušeli spasit své životy v napuštěných vanách s vodou. Policie však našla jen několik ohořelých těl. Některá z nich napasovaná hlavami v dřezech...

Požár se šířil velkou rychlostí - zvlášť, když se mu do cesty pletly samé vysoce hořlavé materiály jako tkaniny a matrace na ubikacích.

Zapálil věznici jeden z trestanců?

Guvernérka Paola Castro do tisku prohlásila, že jí krátce před požárem oznámil jeden z vězňů svůj úmysl, nechat věznici navždy zmizet v plamenech. Jeho činu se však již zabránit nepodařilo. Policejní vyšetřování by nyní mělo potvrdit, jak požár přesně vznikl.

szyslak ( 20. února 2012 03:57 )

Hrozna tragedie

blooroses ( 17. února 2012 11:05 )

Nauč se číst negramotný hovado Nepíšu ani o vrazích ani o skutečných gaunerech, ale o spoustě lidí, co u nás seděj za prkotiny za který by ve skutečným právním státě dostali pár hodin veřejně prospěšných prací. Ale u nás jsou zavřený v kriminéle ve 100x horších podmínkách, než jinde několikanásobný vrazi.

jakub-moravec ( 17. února 2012 10:22 )

To samé by se mělo stát u nás a opakovaně, nejprve naší zkorumpovanou vládu a pak posbírat všechny mafiány a tuneláře po celé zemi.

blooroses ( 17. února 2012 00:57 )

Vzhledem k tomu, jaký je v našich věznicích bordel a jak jsou přeplněné (ve skutečnosti víc jak na 200%), tak je jen otázkou času kdy tam někomu rupne v bedně natolik, že to podpálí. A bude spousta mrtvých, co jsou tam třeba jenom proto, že skutečně nemaj na placení alimentů, nebo se ze zoufalství dopustili pártisícového podvodu, nebo prostě po vybodování si z finančních důvodů nemohli dovolit přestat řídit, jelikož je ježdění živí a nic jinýho nesehnali, tak se holt dopustili maření rozhodnutí, nebo z nedbalosti nebo třeba i jen nešťastnou náhodou způsobili někomu třeba i lehký úraz.... jo za takový a podobný věci se dneska posílá natvrdo do basy, když člověk nemá na úplatky a na advokáta. To se pak člověk dostane na celu pro šest lidí, kde jich je čtrnáct, někteří z nich mají žloutenku, svrab, vši, někteří ležej na cele v horečkách, nikoho to nezajímá dokud nejsou skutečně na umření nebo pokud skutečně neumřou. K tomu žrádlo jak pro psa, všude špína, teror a ponižování, výhody jenom pro ty, co maj prachy, jo z toho tam každou chvíli někomu hrábne.

zidoniusek ( 16. února 2012 22:56 )

kdy to začne hořet u nás?

Zobrazit celou diskusi