Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena ve sněhové vánici zabloudila a umrzla

Autor: Jiří Čada - 
16. února 2012
14:27

Mráz a sněhové přívaly si na Třebíčsku vybraly tu nejkrutější daň. Ve sněhové bouři ve středu večer zabloudila paní Kateřina (†39) z Horního Újezda. Druhý den ráno ji umrzlou v závěji objevila náhodná chodkyně u Kojetic.

Žena se večer vracela autobusem z denního stacionáře v Třebíči.

„Autobus ji vysadil ještě s dalšími cestujícími už v Mikulovicích. Dál se pro hluboký sníh na silnici už nedalo projet. Do Horního Újezda ji zbývaly dva až tři kilometry,“ řekla Blesk.cz mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická.

Naposledy svědci viděli paní Kateřinu okolo dvacáté hodiny na autobusové zastávce v Mikulovicích. Pak jim zmizela ve tmě a sněhové vánici.

„Šla po silnici dál správným směrem,“ informovala Blesk.cz jedna ze svědkyň. Co se však dál toho večera odehrávalo nikdo netuší!

„Vyděšená matka mladé ženy nám telefonovala krátce před půl jedenáctou. Dcera prý domů nedorazila,“ popisovala další průběh večera policejní mluvčí.

Do sněhové vánice okamžitě vyrazilo několik desítek policistů, hasičů, ale i dobrovolníků. „Prohledávali jsme bez úspěchu až do rána celou možnou trasu,“ řekla k probíhající pátrací akci Marcela Lavická. Když se ve středu ráno rozhodli policisté na pomoc přivolat vrtulník, dorazila do Třebíče smutná zpráva.

„Pohřešovanou ženu našla umrzlou ve sněhové závěji nedaleko vlakového nádraží u Kojetic jedna z místních obyvatelek. Musela v té tmě a vánici zabloudit, ztratit orientaci, protože šla vlastně na opačnou stranu než měla jít,“ hledala ještě včera dopoledne nějaké možné vysvětlení nečekané tragédie Marcela Lavická.

dobrotka ( 18. února 2012 21:43 )

A ten starsi pan dosel v poradku?

hiawatha ( 18. února 2012 04:25 )

Nemyslim, ze by ji nekdo vyhnal, spis si myslim, ze se lidi bud stydi pozadat o takovou pomoc, nebo si mysli, ze to mohou zvladnout. Proste spis maji tendence podhodnotit takovou situaci, protoze nejsou zvykli na takove povetrnostni podminky. Ale mas pravdu s temi cernymi.

mahyl ( 17. února 2012 22:01 )

Nikdo ji s autobusu nevyhazoval.Po dlouhém čekání na cestaře, protože cesta nebyla průjezdná, se žena(i starší pán se stejné vesnice) rozhodli jít po vlastní trase! Řidič ti nemůže zakázat vystoupit to je omezování lidských práv. Proto bych šetřila s dechem manolla1. Je to smutné UPŘÍMNOU SOUSTRAST

hiawatha ( 16. února 2012 19:30 )

To ani ne, na rozdil od tebe pisu jen malokdy a jen kdyz mam co rict. Ja nemam cas ani chut sedet na Plesku od rana do noci a urazet lidi ci komentovat kazdy prd, jak to delas ty. Ale strasne me bavi, kdyz ti vadim

hiawatha ( 16. února 2012 17:53 )

Cesi se vetsinou smeji Americanum, kdyz pisi o hruzach tzv. blizzardu, coz je vlastne snehova vichrice. Blizzard je velice nebezpecny a zakerny. Teplota na teplomeru muze ukazovat treba jen -7 C, ale ve skutecnosti to citite jako -15 C. V Americe jsou ty teploty ponekud jine. Teplomer muze ukazovat -32 C, ale s vetrem to bude realita -42 C. Zasadni pravidlo bylo poruseno ridicem autobusu. V takove situaci je auto nebo autobus JEDINYM utocistem. Jaramila rika, ze je vhodne prespat u znamych nebo na hotelu. Tohle je otazka zivota a smrti a v Americe je pravidlem, ze muzete zaklepat u naprosto cizich lidi. Ale v tomto pripade i kratka trasa jako je 300 metru muze byt osudna. Nikdo v te situaci nemel dovolit pani Katerine, aby odesla nekam do boure. Ridic autobusu mel zustat se vsemi temi, kdo to meli domu dal nez jsou Mikulovice, kde museli vsichni vystoupit. Jenze to by pro nej znamenalo dalsi nepohodli a tak je proste z autobusu vysadil. Neobvinuji ho, myslim si, ze jen nebyl dostatecne poucen. V dobach, kdy americti farmari meli zachody venku, lide natahovali lano od vchodovych dveri domu k jejich "kadibudce" a kdyz byl blizzard a oni "museli", tak se k tomu lanu poutali a to je dovedlo az na spravne misto. Protoze v blizzardu ma clovek pocit, ze se ponoril do mleka a nevidi nic. A tak se stavalo, ze lide na ceste na zachod ztratili ten spravny smer, ztratili orientaci a pak jejich zmrzla tela nachazeli daleko od jejich domovu. Letos je ta zima naprosto obracena. Vy doma mate tu americko-kanadskou s krutymi mrazy a hodne snehem. My tu na severu Ameriky mame letos zimu velmi mirnou, takovou ceskou. Snad je to tak dano, aby ti, kteri ze smeji, ze Amici fnukaji pri kazde "vetsi" zime s "troskou" snehu a s nejakou tou "snehovou bourkou", poznali, co je to, kdyz American rekne "blizzard". Pani je mi moc lito. Zbytecna obet. Rodine si dovoluji vyjadrit hlubokou soustrast .

Zobrazit celou diskusi