Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američtí vojáci pózovali s nacistickou vlajkou

Tato fotka amerických vojáků v Afghánistánu vyvolala v USA skandál: Fotili se totiž nejen pod vlajkous hvězdami a pruhy, ale i zástavou, připomínající nacistickou organizaci SS
Tato fotka amerických vojáků v Afghánistánu vyvolala v USA skandál: Fotili se totiž nejen pod vlajkous hvězdami a pruhy, ale i zástavou, připomínající nacistickou organizaci SS  (Autor: Archiv Blesku, Youtube.com)
Autor: simao - 
10. února 2012
11:23

Armáda USA má na kontě další závažný skandál. Ostřelovači námořní pěchoty se totiž v Afghánistánu fotili před vlajkou, nápadně připomínající nacistickou organizaci SS. Prý si však té podobnosti nevšimli.

Jednotka amerického námořnictva si chtěla v afghánské oblasti Sangín pořídit společné foto. na zeď proto upevnila vlajku Spojených států. Což by bylo samozřejmě zcela v pořádku. Kdyby však pod ní nepřipevnili ještě druhou, modrobílou s písmeny SS, nápadně připomínající vražednou nacistickou organizaci.

Neznalost neomlouvá

Zkratka SS však v tomto případě měla odkazovat na spojení "Scout snipers", tedy odstřelovači - průzkumníci. Foto bylo pořízeno v září 2010, na veřejnost se však dostalo až nyní.

Dotyční vojáci prý již na misi nejsou, o jejich případném potrestání Pentagon mlčí. Jedná se však o pořádný skandál.

"Je politováníhodné vidět příslušníky námořní pěchoty, jak se ztotožňují s něčím, co je spojované s nacismem a rasismem," řekl ve zpravodajství ČT mluvčí americké základny Mark Oliva. "Neuvědomili si však, co dělají..."

Vyšetřování ale dospělo k závěru, že skutečně nešlo o záměr propagovat nacistické hnutí. Fotku chtějí americké úřady použít pro další vzdělávání vojáků.

Podobný případ řešila i armáda ČR

Česká armáda má také na kontě podobný skandál. Řešila jej v roce 2009, kdy se zkratka SS objevila na helmách členů jedné z jednotek, zasahující taktéž v problematické oblasti Afghánistánu.

I u nás vedla aféra ke snaze, zavést mezi vojáky osvětové programy, aby napříště dokázali rozpoznat nevhodné symboly, zkratky a motivy. Ale také k propuštění dvou vojáků, kteří se takto provinili.

zelena.karkulka ( 10. února 2012 21:35 )

tak omluva přijata,ale rychle se tam vrať

zelena.karkulka ( 10. února 2012 21:34 )

ti si to mohli jako judas dovolit

zelena.karkulka ( 10. února 2012 21:33 )

máš ty kecy moc dlouhý,ty ,,advokáte,,

zelena.karkulka ( 10. února 2012 21:33 )

kdyby si neuvědomovali co dělají,tak to asi dělat nebudou ,ne

vary ( 10. února 2012 18:07 )

Nojo USA výkladní skříň našeho světa.

Zobrazit celou diskusi