Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Objevili přes 500 let starou kopii Mony Lisy: Poznáte originál?

Ve Španělsku objevili přes 500 let starou kopii Mony Lisy. Poznáte, která to je a která je originálem?
Ve Španělsku objevili přes 500 let starou kopii Mony Lisy. Poznáte, která to je a která je originálem?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: INT, shp, simao.k - 
3. února 2012
20:37

Středověkou, přes 500 let starou kopii slavné Mony Lisy od Leonarda da Vinciho, objevilo ve svých sbírkách muzeum Prado v Madridu. Poznáte, které dílo je slavným originálem a které pouhou, i když letitou kopií?

Originální Mona Lisa vznikla v letech 1503–1506. Jedná se patrně o neslavnější portrétní dílo. Dnes je vystavena v Louvru ve Francii, kam byla přemístěna po velké francouzské revoluci. Jen na čas si pak Mona Lisa "odskočila" do ložnice Napoleona Bonaparteho, kde se tajemně usmívala z prostoru nad vojevůdcovou postelí.

Všestranný umělec Leonardo da Vinci v Mona Lise užil několik novátorských postupů a vytvořil nadčasové dílo, které obdivují lidé dodnes. Zajímavé je i to, že pozadí za Monou je rozostřené, přesto je obraz výjimečně prokreslený a obsahuje řadu zajímavých detailů.

Jsou rozdílné, vznikly ale v té samé dílně

Právě v detailech je rozdíl mezi originálem a jeho pouhou kopií. Krajina v pozadí je na nově objeveném obrazu pokryta ostrými šedivými skalisky. Vedle odlišné krajiny má i nepravá Mona Lisa světlejší oblečení, účes i další drobnosti ve vizáži, jako třeba obočí a úsměv. O dokonale věrnou kopii tak nejde...

Důkladné restaurační práce však odhalily, že i druhý obraz vznikl v samotné Leonardově dílně - a pravděpodobně i ve stejném období, kdy italský mistr pracoval na originálu. Autor sice není známý, odborníci však nevylučují, že da Vinciho žák zachycoval Monu Lisu ve stejnou dobu, kdy ji mistr maloval.

nutelka0 ( 3. února 2012 21:40 )

Doporucuji znovu si clanek precist. 2012-500=1512

mandat ( 3. února 2012 21:21 )

Kopii udajne maloval jeden z zaku Leonarda.Kopie je mladsi a jasnejsi.Je to senzace !!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi