Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Internetoví piráti: 28. ledna sundáme Facebook!

Video se připravuje ...
27. ledna 2012
22:22

Video hlásící se k hackerům Anonymous vyzývá k útoku na sociální síť Facebook. Hlas na nahrávce vyzýval uživatele internetu, aby se připojili k útoku 28. ledna o půlnoci amerického východního času, tedy v 6 hodin ráno našeho času. Hackeři ale na twitteru zprávu o útoku popřeli.

Hlas na nahrávce oznamuje, že útok proti Facebooku bude "největším internetovým protestem a první oficiální kybernetickou válkou".

Útok nedává smysl

Útok podle nahrávky souvisí s návrhy amerických zákonů proti intertnetovému pirátství SOPA a PIPA. Facebook ale zákony také kritizuje a stojí tedy na stejné straně jako Anonymous. Ze svého účtu na Twitteru, který užívalo k dřívějším vyjádřením, přípravu útoku na Facebook popřelo. "Musíme znovu říct, že nenapadneme Facebook. Je to další lež masmédií," uvedli hackeři.

Představitelé Facebooku mezitím pro server CNet oznámili, že jsou připraveni na jakýkoli hackerský útok, ať už ze strany Anonymous, nebo někoho jiného. "Facebook byl vždy odhodlán chránit informace svých zákazníků a bude nadále inovovat a pracovat na obraně těchto dat," uvedl zástupce společnosti.
O možném útoku hackerů na Facebook se mluvilo i loni na podzim. Na YouTube se objevilo video, v němž mluvčí hlásící se k Anonymous mluvil o chystaném útoku na tuto sociální síť k 5. listopadu. Nakonec ale hackeři Facebook nenapadli.

Sdružení Anonymous tento měsíc vyřadilo z provozu stránky amerického ministerstva spravedlnosti, FBI či filmových a hudebních studií v reakci na americké nařízení uzavřít server pro sdílení souborů megaupload. O víkendu pak hackeři napadli také stránky kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho či weby důležitých polských úřadů. V minulosti Anonymous útočili například na weby finančních společnosti Visa, MasterCard či PayPal nebo na scientologickou církev.

Uživatel_138406 ( 28. ledna 2012 00:03 )

Vážená redakce, je mi opravdu jasné, že chcete mít opět senzaci a že Vám na tuhle kachnu hodně lidí naletí, ale všichni, kdo se zajímají o dění na internetu a sledují i Anonymous, tak ví, že tohle je totální blábol. Protože i sami praví Anonymous na svém IRC kanále, Twitteru i na stránkách Facebooku toto staré video zavrhli s odůvodněním, že si nebudou rušit komunikační kanály (Facebook, Twitter a Youtube). Vím že jste bulvár honící se za každou senzací ovšem tato "zpráva" je již za zenitem. Sice nejsem člen Anonymous, ale jako většina IT světa, s nimi sympatizuji a věřím jim. WE ARE ANONYMOUS WE ARE LEGION WE DO NOT FORGIVE WE DO NOT FORGET EXPECT US

Zobrazit celou diskusi