Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela na předávkování metadonem: Kdo ji dal do rodiny feťáků?

Malá Chantal vyrůstal v pěstounské rodině. Podle sousedů brali její rodiče drogy a o dívku se nestarali.
Malá Chantal vyrůstal v pěstounské rodině. Podle sousedů brali její rodiče drogy a o dívku se nestarali.  (Autor: Youtube.com)
Autor: ljš - 
25. ledna 2012
10:54

Chantal (†11), která minulý týden zemřela na předávkování metadonem, žila podle sousedů v naprosto nevyhovující rodině a v katastrofálních podmínkách. Sociálka však nezasáhla a pěstouni tak nadále pobírali skoro dvacetitisícové přídavky.

Úřad pro mladistvé, který malou Chantal po smrti její matky do rodiny umístil, tvrdí, že pěstouni byli naprosto v pořádku. S tím však nesouhlasí sousedé a bývalá spolupracovnice Chantaliny náhradní matky Sylvie L. (42).

"Na rukou i nohou měla škrábance od jehel, často i otevřené, hnisavé rány. Dokud tu pracovala, z pokladny se neustále ztrácely peníze," řekla deníku Bild. Podle ní byla Sylvie závislá na heroinu. K léčbě závislosti na něm se používá právě metadon, který slouží jako substituční droga.

Bez hříchu není ani náhradní otec dívenky, který pracuje jako řidič kamionu. Podle sousedů si odseděl několik let v base a má také problémy s drogami. On sám ale jakoukoli spojitost mezi návykovými látkami a svou rodinou popírá.

Proč nezakročila sociálka?

Kromě dvou vlastních děti a Chantal se pěstouni starali ještě o osmiletého chlapce. Podle Bildu brali na každé z dětí, které měli v pěstounské péči, dávky ve výši téměř dvaceti tisíc.

"S oběma dětmi bylo zacházeno jako s otroky. Hezky je oblékli jen, když přišla kontrola ze sociálky. Měli pořád hlad a kruhy pod očima. Všichni tady vědí, že matka brala drogy. Úřady jsme na to upozorňovali několikrát, ale nic se nestalo," řekla Bildu sousedka Peggy S.

Ze zbytečné smrti holčičky se tak pravděpodobně nebudou zodpovídat jen její pěstouni, ale také sociální pracovnice, které podle sousedů zanedbaly své povinnosti a neštěstí mohly zabránit.

annahradecek ( 25. ledna 2012 14:56 )

V Klokánku byly zaměstnány ty dvě/ případ Barbora Škrlová/. Tam asi figuruje nějaký "chráněný", jinak si neumím vysvětlit, že se na otce "Aničky " nepřišlo a zůstal skryt. Stejně tak mohou být závadní pěstouni jako pedagoggvé,a td. Je to o člověku. Jswem proti ústavní péči, jelikož skýtá více možností různých nepravostí.

annahradecek ( 25. ledna 2012 14:51 )

Z titulku není zřejmé,zda je Chantal češka, protože česká jména se už ani moc nedávají. Čeština se vytrácí ze slovníku a radia hrají písničky v angličtině. Proč nepíšete o tom, co se děje u nás_ Dnes a denně je dějí tragedie, ale už jsme na tom stejně jako za tzv. totality, kdy soudruzi mlčeli o počtu sebevrahů, / takže se neví díky těmto soudrugům, jak se často připomíná, , kolik skočilo z mostu nešťastníků v Praze na Vyšehradě/ aby vytvářeli dojem ráje. Ono je to už zase stejné, protože lidi jsou stejní a morálku nezměnili. jen někteří zahodili stranické knížky, ale to je málo.....

tini ( 25. ledna 2012 13:54 )

Tady v N dite neseberou z rodiny, ani kdyby byli vsichni fetaci, bez prace a deti zili jako na smetisti. Jugendamt se vzdycky "snazi" tak, aby neposkodil prava, tudiz vetsinou jen obces a to telefonicky. Obvykla vymluva - nedostatek personalu. Kdyz mbych mela porovnavat situaci u nas a v Nemecku, jsou zde ne-ojedinele pripady, kdy vlastni matky neposilaji deti do skoly, deti lezi doma u pocitace a prejidaji se, je neuklizeno, no a pak se stane ze nejaka mama necha sve dite umrit hlady, a ejhle - urady mely zpravu, ze jde o problematickou rodinu a stejne nikdo neni vinen. Navsteva urednika je vzdy predem ohlasena, atd. Proste svoboda, volnost nenucenost...

kasimo1 ( 25. ledna 2012 13:06 )

je mi z toho všeho na nic,a to chtějí zrušit centra pro osamocené děti-klokánky apod!!!!!!!!!a zavést jen pěstounskou péči.Rozhodně nesouhlasím.

gabi50 ( 25. ledna 2012 12:57 )

brzy to bude i u nás, zákon o pěstounské péči už se připravuje

Zobrazit celou diskusi