Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

To je 50 českých miliardářů!

Autor: map - 
19. ledna 2012
05:00

Jak se stát v Česku miliardářem? Musíte začít skromně prodávat nějaké málo atraktivní zboží – kopírky, kotle... A nebo se hned po maturitě sebrat a odjet za velkou louži, nejlépe bez vindry v kapse, a začít tam umývat nádobí. Pohádky o tom, jak český Honza k miliardám přišel, se tak hezky poslouchají... Tak si přečtěte, jak se k nim dostali ti nejzazobanější ze seznamu padesáti superboháčů, který sestavil Blesk.

milionáři milionáři | Foto Blesk
1. Petr Kellner (47), majetek: 75 až 85 mld.

Na čem zbohatl: investice, pojišťovnictví (skupina PPF)

Zvláštní znamení: Nefotografuje se

Příběh o tom, jak se prodejce kopírek stal nejbohatším Čechem, je tak notoricky známý a tak krásný, že by se mohl vyprávět dětem jako pohádka na dobrou noc. Kellner měl nos na dobré investice a odvahu expandovat do Ruska. Sám je ale "neviditelný", veřejnost zná jen asi osm jeho většinou letitých portrétních fotek. Unikátní snímek "z ulice" pořídil jako první Blesk, když nejbohatší Čech vedl své děti do americké školy. Právě s těmi lidmi, s nimiž prý v létě jezdí na čundr pod týpí. Jinak ale vlastní ostrov v Karibiku, létá svým Boeingem 737 a staví luxusní nemovitosti. Založil ale také internátní školu Open Gate, kde platí kvalitní studium dětem z dětských domovů. Nějakou dobu si užíval anonymity hlavně v cizině, nedávno se ale vrátil domů. Údajně kvůli dceři Anně, aby se mohla věnovat parkurovému skákání.

milionáři milionáři | Foto Blesk
2. Andrej Babiš (57), majetek: 50 až 60 mld.

Na čem zbohatl: zemědělství, potravinářství, agrochemie (skupina Agrofert)

Zvláštní znamení: Vrhá se do politiky

Měl štěstí – jeho otec pracoval v zahraničním obchodu, a tak se Babišovi dostalo toho, čeho v komunismu málokomu: Škol ve Švýcarsku, důležitých styků v zahraničí i vlastní kariéry pracovníka zahraničního obchodu. Díky tomu se postavil na vlastní nohy a jako žralok požíral jednu rybu za druhou, až jeho Agrofert čítá 164 firem a vykazuje čistý zisk téměř 6 miliard. Sám přiznal, že udělal chybu, když couvl z privatizace Unipetrolu, mohl být ještě bohatší. Miluje koně, a tak vydražil i nejdražšího horského haflinga za 1,5 milionu korun. Nedávno se vrhl na politiku. Začal kritizovat korupci a založil hnutí Ano 2011, s nímž chce uspět ve volbách. Vede spor se slovenským ministerstvem vnitra kvůli tomu, že byl veden v evidenci ŠtB.

tykač tykač | Foto Blesk
3. Pavel Tykač (47), majetek: 28 až 33 mld.

Na čem zbohatl: uhlí, investice (skupina Czech Coal)

Zvláštní znamení: Bojuje s ČEZ

Finanční žralok českého byznysu. Takovou pověst má muž, který začal jako úspěšný prodejce počítačů a zbohatl na tom, že spustil "třetí vlnu privatizace". Jeho Motoinvest pod heslem Drobní akcionáři, plačte! požíral investiční fondy i banky. Mezi jeho kořist patřil i CS Fond, za nímž zůstal stín vytunelované miliardy a čtvrt. Před více než rokem se z finančníka stal uhlobaron, který stejně dravě bojuje s ČEZ o cenu uhlí. Neváhal na energetického giganta "poštvat" kontrolory z Bruselu a exšéf ČEZ Martin Roman je přesvědčen, že stojí i za jeho sesazením.

milionáři milionáři | Foto Blesk
4. Karel Komárek ml. (42), majetek: 20 až 25 mld.

Na čem zbohatl: ropa, investice ( skupina KKCG)

Zvláštní znamení: Přišel o rodinu

Šejch z Moravy anebo český Ewing z legendárního seriálu Dallas. Začínal jako prodejce kotlů, ale postupně se svým otcem ovládl Moravské naftové doly a rodinné impérium rozšiřoval o další strojírenské podniky. S upřímným úsměvem zloducha "Džejára" z Dallasu přátelsky přebíral cestovku Fischer a téměř vzápětí s "kamarádem" Václavem Fischerem zatočil. Styl podnikání postupně začal být proti srsti jeho otci Karlu Komárkovi st.: „Viděl jsem, jakými lidmi se obklopuje, říkal jsem jim melody boys.“ A dodal, že netouží se předvádět a být v žebříčcích miliardářů. Komárek ml. se tedy nadobro rozešel nejen s otcem, strýcem i sestrou, ale opustil i manželku Lenku. Jako bolestné dostala 900 milionů.

milionáři milionáři | Foto Blesk
5. Zdeněk Bakala (50), majetek: 17 až 22 mld.

Na čem zbohatl: investice a uhlí (Patria Finance, NRW)

Zvláštní znamení: Velká rodina nade vše

Kýčovitý příběh o devatenáctiletém klukovi, který sám emigroval do Spojených států, umýváním nádobí si vydělal na studium univerzity v Berkeley a stal se velkým finančníkem. Do Česka se pak vrátil už jako dolarový milionář, později založil investiční společnost Patria Finance a prodal ji za miliardu korun. Trefou do černého pak byla privatizace OKD, která z něj udělala uhlobarona a jednoho z největších boháčů v Česku. Jeho aktivity jsou velmi pestré: Od knihovny Václava Havla přes vinařství v JAR až po koupi belgické cyklistické stáje. Největší jeho vášní je ale velká rodina. S Miss ČSR 1991 Michaelou Maláčovou si pořídili už tři děti a rozhodně se nebrání dalším přírůstkům.

Seznam dalších miliardářů a jejich majetek najdete zde.

libor550 ( 6. prosince 2012 13:08 )

good day This way I would like too ask for financial gift. I have two kids, I lost my job and there are execution eviction from the apartment. My debt is simultaneously Nina 150,000 CZK I do not work I do not have money. Please speak English our bank's IBAN CZ6601000001073860600237 We wife died, and I alone of Mili two children. Here we have the opportunity to work and live on the street, we do not want. Please how much Koliva Finance Cask. Thank you very much Dobrý den Touto cestou bych vás chtěl velice požádat o finanční dar. Mám Dvě děti,Přišel jsem o zaměstnání a hrozí nám exekuce vystěhování z bytu. Můj součastní dluh je niný 150000 kč Nemám práci nemám peníze. Prosím neumí anglicky naše banka je IBAN CZ6601000001073860600237 manželka nám zemřela a já jsem osamělí z dvěmy milímy dětmy. Zde nemáme příležitost pracovat a bydlet na ulice se nám nechce. Moc prosíme o jakou koliv finančí čásku. Moc děkujeme

zdepa ( 10. dubna 2012 11:13 )

Má 200 firem, dává práci 40 00 lidí, je mnohem užitečnější, než všechny vlády po roce 89. K posouzení jejich morálky je třeba vědět, že své statky nezískali povalováním na kanapi, nýbrž každodenní tvrdou prací. Na rozdíl o většiny miliardářů podporuje velké množství potřebných. Ti ostatní podporují zejména politiky na Hradě, jejich podvodné nadace a podobnou verbež. Proč asi?????

frantaklika ( 12. března 2012 22:58 )

Proti diktatuře moci, peněz nastupuje diktatura proletariatu..zacinam chapat mysleni V.I. Lenina..mel to vymyslene a nakonec se podarilo aspon na nejaky celkem dlouhy cas..nyni je z nej zase carske Rusko

frantaklika ( 12. března 2012 22:43 )

obdobne jako kdyz se zeptal student presidenta kolik on zaplatil za studia..ale odpobed se vzdycky najde

frantaklika ( 12. března 2012 22:41 )

to je panoptikum !jeden lichvar,druhhy estbak,dalsi tunelar CSfondu...

Zobrazit celou diskusi