Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z lodi uniká palivo, hrozí ekologická katastrofa! Vyhlásí Itálie stav nouze?

Autor: simao, INT - 
16. ledna 2012
21:51

Ministr pro životní prostředí Corrado Conti zvažuje, že Itálie vyhlásí stav nouze. Ze ztroskotané lodi Concordia totiž uniká do moře velké množství kapaliny, nejspíš pohonných hmot. Hrozí přírodní katastrofa, stíženo je i případné další pátrání po přeživších.

Italové kolem potápějící se lodi staví bariéru z ochranných pontonů a zvažují další postup. Nebezpečí hrozí výrazné - Concordia v sobě skrývá na 2300 tun paliva! A nádrže rozhodně prázdnotou nezejí, loď ztroskotala nedlouho po vyplutí.

I proto italská vláda zvažuje, že vyhlásí stav nouze - otevřely by se tak rezervy pro boj s případnou ekologickou katastrofou. V ohrožení je především fauna v okolí ostrova Gioglio, kde loď ztroskotala. Mořský život je zde velmi bohatý, i proto sem rádi jezdí potápěči z celého světa.

"Riziko pro životní prostředí na ostrově Giglio je velmi, velmi vysoké," nechal se pro agenturu Reuters slyšet ministr Conti. Po ztrátách na lidských životech tak může přijít i výrazné narušení zdejšího ekosystému. Podaří se Italům zabránit hrozícím škodám?

 

lo2f ( 17. ledna 2012 02:32 )

Není to přehnané? Ekologická katastrofa je když se potopí ropná plošina. Trochu problém je když se potopí tanker s ropou. Ale turistická loď?

cenerentola ( 16. ledna 2012 23:26 )

no dalo i nedalo, kdyby nedoslo ke zmene pocasi tak meli dost casu na to prohledat celou lod a holandani odcerpat palivo. jenze priroda je po lidske blbosti(tim mam na mysli kapitana lodi) nevyzpytatelna.

Zobrazit celou diskusi