Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastřelený Rom v Tanvaldu: Nešlo o vraždu, ale sebeobranu!

Autor: simao, ČTK - 
13. ledna 2012
12:05

Šlo o první vraždu roku 2012. Na jedné straně se spekulovalo o úmyslném zabití mladého Roma (†22). A nebo se jen třiašedesátiletý muž v Tanvaldu na Jablonecku bránil napadení? Romská rodina svého mrtvého syna pochovala o víkendu, nyní však policejní rekonstrukce odkryla, že se jednalo o nutnou sebeobranu!

Jasno do případu vnesla náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová: "Výstřelům, které usmrtily a zranily dvě osoby, předcházelo velmi intenzivní fyzické napadení osoby, která střelnou zbraň následně užila proti útočníkům na svou obranu."

Na Nový rok se tedy v severočeském Tanvaldu neodehrála vražda, ale zabití v sebeobraně!

Státní zastupitelství také vyloučilo rasový motiv činu a nyní prošetřuje, jestli nebyla sebeobrana nepřiměřená. Až podle tohoto posouzení může dojít k případnému trestnímu stíhání střelce-důchodce.

Mezitím se však v Tanvaldu uskutečnilo poslední rozloučení s mladým Romem. Na pohřbu, kterého se zúčastnily dvě stovky lidí, se podle ČTK ozývaly hlasy, že šlo o chladnokrevnou vraždu a dokonce popravu. Jenže státní zastupitelství dnes tuto verzi oficiálně odmítlo a čeká se na výsledky dalšího vyšetřování.