Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převratná novinka v právním systému: Nevinu si bude možné koupit!

Když bohatý opilec srazí chodce, může vyváznout bez trestu
Když bohatý opilec srazí chodce, může vyváznout bez trestu  (Autor: scom)
Autor: Stanislav Kněnický - 
11. ledna 2012
05:00

Vážený bohatý občane České republiky! Chceš třeba jezdit opilý a porážet chodce jako kuželky? Nebo máš chuť zmlátit nevěrnou manželku? Proč ne… zaplať a bude ti odpuštěno! Nevinu si totiž asi bude možné koupit! Tento průlom v českém právu může přinést novela trestního řádu navržená ministerstvem spravedlnosti. Poslanci už ji pustili prvním čtením a má velkou šanci na schválení. Někteří právníci však varují: Spravedlnost tím dostane na frak.

V praxi by tento institut dohody o vině a trestu mohl vypadat takto: Opilý řidič srazí chodce, přesvědčí ho, aby přijal hrst bankovek a podepsal, že se vůči němu vzdává veškerých nároků. Jestliže ti dva budou s tímto řešením srozuměni i později před státním zástupcem a uzavřou mezi sebou dohodu, kterou následně formálně schválí i soud, všechno bude rychle a navždy uzavřeno. Samozřejmě bez trestu v podobě vězení nebo podmínky pro viníka. Soud ale není návrhem na schválení dohody o vině a trestu zcela vázán. Může jej odmítnout, např. kvůli zřejmé nepřiměřenosti mezi činem a náhradou škody.

Ministerstvo spravedlnosti chce tím ulehčit práci přetíženým soudům u méně závažných trestných činů. Soudci by pak měli více času na závažnější kriminalitu. Jenže právníci bijí na poplach...

„Ve chvíli, kdy se uzavře pevná dohoda o vině a trestu, tak je to do jisté míry obchod,“ říká místopředseda městského soudu v Praze Libor Vávra. Advokátka Dagmar Raupachová zase upozorňuje, že ti bohatší budou ve výhodě. „Jestliže ti dva si budou »rozumět« ve výši náhrady škody, tak to v maximální míře ovlivní dohodu uzavřenou před státním zástupcem.“ Právnička se také obává toho, že by podobné dohody smazávaly prvek prevence u trestu: „Část případných pachatelů trestné činnosti má samozřejmě strach z trestu,“ varuje advokátka.

Předseda ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS) novinku hájí. „Je to zrychlení řízení, aby se před soudem nemuselo prokazovat, co se přesně stalo. Na Slovensku to po dlouhé debatě zavedli a nevytváří to tam zásadní problém,“ vysvětluje Benda.

Beztrestnost i pro korunního svědka

Další novinkou, která se chystá a odborníci z ní nejsou nadšení, je beztrestnost pro korunního svědka. Podle zastánců to již funguje na Slovensku a např. v kauze »kyselinářů«, kteří své oběti rozpouštěli v kyselině sírové, se díky korunnímu svědkovi podařilo usvědčit 23 obžalovaných. „Nejsem nadšený, že by měla být daná pro korunního svědka beztrestnost automaticky,“ namítá ale exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Skeptická je i advokátka Dagmar Raupachová: „Rovnici trestný čin = trest bych neprolamovala. Vždyť už nyní je u těchto svědků dost velká možnost snížit jim trestní sazbu.“

Kde se bude možné dohodnout:

- Nedbalostní trestné činy

- Méně závažná majetková trestná činnost

- Méně závažný násilný čin

Kde bude dohoda nemožná:

- Vražda

- Znásilnění

- Týrání svěřené osoby zvlášť hrubým způsobem

- Závažná trestná činnost u dětí

Pozn.: Jde o výběr z trestných činů

abyss ( 13. ledna 2012 02:31 )

No ty jsi exelentní blb. Nepochopil jsi z toho ani řádku

alex0800 ( 12. ledna 2012 12:02 )

Stále se Vám, moji milí spoluobčané zdá, že v tomto státě existuje spravedlnost??!!!! Myslím, že toto už zavání likvidací právního systému a vůbec trestního práva jako takového. Je krásné, koukat na to, co s tímto státem provedli STBáci po jejich sametové revoluci.. Díky, teď už začínáme být na úrovni afrických zemí, tedy alespoň právem

007ascites ( 11. ledna 2012 12:47 )

Víc času na závažnější kriminalitu??? co to je?? A zavažné snad není, když opilec-řidič srazí chodce??? To není možné. To doufám, že Jindraa se nepřiklání v tomto případě na "Převratnou novinku v NAŠEM právním systému!!!!!! A pokud ano, tak až ho srazí opilec a nabíbne mu 20.000 kč, on si je vezme a za nějaký čas zjistí,že má zdravotní následky, jestli bude rád, že si těch 20 táců vzal!!!!!

jakub-moravec ( 11. ledna 2012 11:45 )

Tak jo jindro,je mi tě docela líto a to jsem ti to chtěl dokonce udělat gratis. Ale tady odsud musíš odejít,je to jen pro chytrý Tvoje rubrika je teď Spejbl a Hurvínek, Brouk Pytlík a podobné

hofihofi ( 11. ledna 2012 11:20 )

No ono to ma cosi do sebe, mne byvala zena obrala podvodem o 65 tisic na vymyslebych alimentech a navic mne udala, primitivne, ze pry nic na vyzivnem nedostala, samo, ze to okamzite prasklo, ale vyslo najevo, ze podvodem ziskala ty penize, takze dvojnasovny podvod a ja musel ukecavat policii a sz aby ji nic nedelali, ze by platila soud a dalsi a na mne by nic nezbylo, ze ty praCHY JSOU MI MILEJSI. A asi pro to je to delane.

Zobrazit celou diskusi