Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Největšímu dopravnímu letadlu světa praskají křídla: Musí přestat létat, vyzývá letecký inženýr

Singapore Airlines tvrdí, že životy pasažérů nejsou v ohrožení.
Singapore Airlines tvrdí, že životy pasažérů nejsou v ohrožení.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, oj - 
9. ledna 2012
18:04

Airbus A380 nesmí létat, nemůžeme hazardovat s životy lidí, vyzývá australský letecký inženýr poté, co Singapore Airlines a Qantas našly trhliny na křídlech třech největších dopravních letadel světa.

„Nesmíme nechat ty stroje létat a doufat, že vydrží ještě 4 roky do inspekce,“ říká Steve Purvinas, tajemník Asociace australských leteckých inženýrů.

Obě letecké společnosti přiznaly, že na křídlech se objevily drobné trhliny. Nicméně popřely, že by životy pasažérů byly v ohrožení. Na světě je v provozu 67 Airbusů A380 v sedmi aerolinkách. Využívají jich Qantas, Singapore Airlines, Emirates, Air France, Lufthansa, Korean Airlines a China Southern.

„Můžeme potvrdit, že na několika letadlech A380 byly nalezeny praskliny v místech, která ale nejsou kritická. Bezpečnost neohrožují,“ tvrdí mluvčí Airbusu. „Vystopovali jsme původ problémů a vše dáme do pořádku během rutinních oprav. Provoz letadel nic nenaruší,“ dodal.

Drobné vlasové praskliny se objevily na žebrech křídel všech poškozených strojů. Mluvčí společnosti Lufthansa tvrdí, že u nich se při běžných kontrolách žádné problémy neobjevily.

enema ( 9. ledna 2012 20:01 )

surfer ...Btw to už by asi měli trošku stažený pr*ele

Zobrazit celou diskusi