Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obyčejná fotka letiště? Podle zambijské policie důvod k zatčení tří Čechů

Autor: ljš - 
3. ledna 2012
05:01

Kvůli téhle obyčejné turistické fotce letiště byli v říjnu v Zambii zatčeni tři Češi. Tamní policie je podezřívala ze špionáže a Češi tam tak v "domácím vězení" strávili témeř tři měsíce. Než se jim podařilo tajně utéct domů, žili v domku bratra honorárního konzula.

Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber strávili nejprve několik dní v nepříjemné zambijské vazbě a posléze byli na kauci propuštěni do "domácího vězení". Díky pomoci českého honorárního konzula v Zambii byli ubytováni v domku jeho bratra.

Ten si ale nejprve museli svépomocí opravit, aby se v něm dalo civilizovaně žít. Museli do něj například zavést vodu, která v domě do té doby nebyla. V obydlí, které jim konzulův bratr poskytl žili poměrně skromně, přesto měli dostatek potravin. Čas si prý krátili dostavbou domku a vařením. Díky konzulovi Luďku Zahradníčkovi měli také k dispozici české knihy.

Policie jim hned při zatčení zabavila doklady. Češi se museli na stanici hlásit každý pátek. Mobilní telefony jim však po zaplacení kauce byly navráceny, takže mohla trojice alespoň komunikovat se svými rodinami v Česku.

Jak ze Zambie unikli? To neprozradí

Pravděpodobně díky pomoci tajných služeb se trojice dva dny před Silvestrem dostala zpátky domů. O tom, jak celý útěk probíhal, ani kdo jim pomohl, však mluvit nechtějí. Není třeba vířit už tak napjaté vztahy s africkou zemí, které teď bude muset uklidňovat právě český konzul Luděk Zahradníček, který mužům při jejich nuceném pobytu v Africe pomáhal.

Všichni tři teď pochopitelně cítí obrovskou úlevu. Není divu za špionáž jim hrozilo až 25 let vězení. „Po týdnech permanentního stresu, který jsem stále v podvědomí vnímal, teď přichází útlum,“ řekl Blesku Jiří Cetel.

vlaku ( 3. ledna 2012 14:49 )

Co tam sakra dělali? Nechápu ???

jaga17 ( 3. ledna 2012 10:48 )

navysvětlovali

jaga17 ( 3. ledna 2012 10:47 )

Asi neumíte číst i mezi řádky!Situace nebyla vůbec veselá, nechybělo hodně a zabásli by mne také.Dost jsme se nasvětlovali.Na druhý den jsem tam šla, teď už schválně, s barvičkami.

jaga17 ( 3. ledna 2012 10:43 )

S tím musím souhlasit. Jenže někdy to člověku "nedojde" , viz.: můj výše uvedený příspěvek. Nechybělo hodně a lítala bych v tom také.

jaga17 ( 3. ledna 2012 10:39 )

Jiný kraj, jiný mrav...Když někam jedu, snažím se co nejvíc o dané destinaci dovědět.Není to tak dávno, co se u nás nesmělo fotit na letišti, v letadle, ale ani na nádraží,v přístavech, v podnicích, atd. Mně se před pár lety stalo v Tunisku, že mě přišel upozornit policista v malinkatém vesnickém přístavu, že tam nesmím fotit. Byly tam jen obyčejné rybářské čluny, žádné bárky nebo větší turistické výletní lodě. Jen díky tomu, že jsem nebyla sama, ale s místními,dal mi po dlouhém vyptávání pokoj a dokonce mi nesebral ani film. Studenti mu totiž řekli, že jsem umělkyně a fotím si to tu kvůli kompozici ke svému malování, což byla částečně vlastně pravda. Navíc mí studenti, které znal, mu potvrdili,že jsem celý týden jejich hostem při oslavách ramadánu. Já toho "sprostě" využila a zeptala se, zda si mohu vyfotit přístav z opačné strany od "vstupu." Opravdu mám hezké fotky a dokonce i pár namalovaných akvarel.

Zobrazit celou diskusi