Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulturní památka, rozhledna Hýlačka, lehla popelem. Kvůli žháři?

Autor: Vlaďka Hradská, zunk - 
2. ledna 2012
05:38

Mimořádně oblíbená turistická rozhledna Hýlačka ve Větrovech u Tábora shořela. Na Nový rok ráno ji celou zničily plameny. Přivolaní hasiči neměli šanci objekt zachránit. Z dřevěné stavby z roku 1920 zůstalo jen spáleniště. Škoda přesáhla milión korun. Podle některých odborníků je ale mnohem větší, protože Hýlačka byla kulturní památkou.

Zaskočeni jsou obyvatelé Tábora i Klub českých turistů. Požár si nedovedou vysvětlit. Nevěří, že by oheň způsobila technická závada.

„Kolem půl šesté ráno jsme viděli z okna obrovskou záři. Oheň prosvítal i přes okolní stromy. To už byla rozhledna celá v plamenech. Při té hrůze bylo štěstí, že se oheň nerozšířil na rodinné domy. V okolí je jich dost,“ poznamenala žena, která bydlí v sousedství.

Proč začalo hořet není jasné. Příčiny a místo vzniku požáru musejí důkladně prozkoumat vyšetřovatelé. Policie požářiště obehnala policejní páskou, na místě zůstala i hlídka. „Oheň nám byl nahlášen před půl šestou ráno. Z Větrov volala řada obyvatel. To už ale byla rozhledna celá v plamenech. Hasiči museli strhnout zbytky konstrukce a ochlazovat nejbližší dům,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Lidé ze širokého okolí se včera chodili na ohořelé trosky dívat celý den. Všem bylo jasné, že památka, která byla oblíbeným cílem mnoha turistů, definitivně vzala za své. Nenahraditelná ztráta je to i pro Klub českých turistů, který rozhlednu ve tvaru husitské hlásky v roce 1920 postavil. „Byla to unikátní stavba, kromě rozhledny na Blaníku nic podobného v Česku není,“ uvedl předseda táborské pobočky Klubu českých turistů Radek Přílepek.

„Ke svým posledním narozeninám jsem dostala malovaný obrázek rozhledny. A teď je to to jediné, co z ní zbylo. Takové novoroční ráno jsem nečekala,“ uvedla Zdeňka Szolgayová.

Rozhledna Hýlačka

Rozhledna Svobody zvaná Hýlačka, z níž byl výhled na Tábor a okolí od Čertova břemene přes Voticko, Mladovožicko až k Choustníku, byla vysoká 18 metrů. Stavbu ve tvaru husitské hlásky navrhl profesor pražské techniky Dr. Theodor Petřík. Postavil ji Klub českých turistů v roce 1920. Původně byla kryta šindelem, později eternitem. Za druhé světové války ji zabrali Němci jako pozorovatelnu. V posledních letech prošla nákladnou rekonstrukcí. V roce 1995 byla prohlášena kulturní památkou.

covampotom ( 2. ledna 2012 18:21 )

Nic podobného v Česku není? Od předsedy Klubu českých turistů bych teda očekával větší přehled: http://www.zamberk.cz/index.php?IdS=311. "Žamberská rozhledna má totiž svou dvojnici, rozhlednu zvanou Hýlačka u jihočeského Tábora."

ondrach ( 2. ledna 2012 16:08 )

Chyba - nepíše se "ve Větrovech", ale na Větrovech!!

xxyy ( 2. ledna 2012 12:48 )

Aby do toho nějakej trapák nezatáh politiku, to by ani nebyla bleskodiskuze

salitis ( 2. ledna 2012 10:54 )

jaramila ( 2. ledna 2012 10:50 )

Tresty jsou příliš mírné, zavedla bych hladomorny a rány bičem na ty hajzly!

Zobrazit celou diskusi