Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Geniální šimpanz Kanzi: Rozdělá oheň a opeče si jídlo

Video se připravuje ...
Autor: INT, šim - 
30. prosince 2011
10:16

VIDEO: Nejprve nasbírá dřevo, větvičky rozláme na menší kusy a srovná je do malé hranice. Potom, opatrně aby se nespálil, škrtne zapalovačem a zapálí oheň. Pak dá pánev na rošt a za chvíli si již pochutnává na opékané zelenině a hamburgeru. Řeč není o zálesákovi od Berounky, ale o šimpanzím samci jménem Kanzi, kterého má v péči světová odbornice na chování a jazyk opic Sue Savage-Rumbaugh.

Kanzi je 31letý šimpanz druhu bonobo a Sue Savage-Rumbaugh se mu spolu s dalšími sedmi šimpanzi už několik let věnuje, učí je a přitom zkoumá jejich chování a jednání.

Šimpanz Kanzi miluje rozdělávání ohně. „To, že je ohněm tak fascinovaný, ukazuje na jeho hlubokou inteligenci,“ říká doktorka Savage-Rumbaugh. „Rozdělává oheň, protože chce. Když byl mladší, snad stokrát viděl film Boj o oheň, který vypráví o prehistorickém člověku a jeho snaze o zapálení a udržení ohně,“ dodává.

„Stejně tak mu doslova učarovalo kempování a připravování jídla na ohni volně v přírodě. Měl tolik odvahy, že se připojil k lidem a kopíroval všechny jejich úkony. Když mu bylo pět let, uměl udělat malé hromádky suchých větviček a kostí,“ líčí Kanziho zdokonalování v typicky lidské činnosti expertka.

Zápalky pochopil rychle

Velice rychle si osvojil používání zápalek. Sledovat jeho chování, které je tak podobné lidskému, nahání husí kůži. To, jak udržuje oheň, přikládá na něj nalámané větve, dává pozor, aby se nespálil…

„Oheň je jedním z nejdůležitějším faktorem v naší evoluci,“ popisuje doktorka Savage-Rumbaugh. „Když se lidé naučili kontrolovat oheň a ochočili si psy, vzrostl u nich pocit bezpečí, který je osvobodil k tomu, aby se stali kreativnějšími a začali utvářet sofistikovanější společenství,“ řekla.

Upeče hamburger i marshmallow

Kromě toho, že Kanzi dokáže položit pánev na rošt, který předtím sám umístil nad ohniště, a osmahnout zeleninu, dokonce připravit hamburger, oblíbil si také novodobou americkou pochoutku – pečený pěnový bonbon marshmallow. Nejdřív si ale musí pro jeho opečení vybrat vhodnou větvičku. Kanzi vždycky zaručeně sáhne pro tu, která mu v plamenech neshoří.

Na konci každého kempování je nutné, uhasit oheň. To Kanzi také hravě zvládne. Když mu jeho lidská učitelka Sue podá plastovou láhev s vodou, nejprve se z ní napije, pak zbytkem uhasí oheň.

Bude Kanzi učit i své děti?

Doktorka Savage-Rumbaugh věří, že se od Kanziho mohou těmto dovednostem naučit také další jedinci jeho druhu. Kanziho syn Teco, který také žije ve výzkumném zařízení Great Ape Trust v americké Iowě, bedlivě svého otce pozoruje.

Kanzi je nejbystřejší ze všech šimpanzů v jeho tlupě. Při komunikaci s badateli pohotově ukazuje na klávesnici mačká symboly, které odkazují k nejrůznějším slovům. Pomocí této speciální klávesnice se naučil „říci“ okolo 500 slov a rozumí asi 3000 mluvených výrazů.

Šimpanzi bonobo jsou jedním z nejohroženějším živočišným druhem. Jejich populace, žijící ve volné přírodě, dosahuje na planetě Zemi maximálně 50 000 kusů. Všichni žijí v africké Demokratické republice Kongo. S člověkem mají 98-99 % DNA společné.

ladybug ( 8. října 2012 01:43 )

Ale má ho pořád na obojku. To znamená, oheň, neoheň, je to pořád divoké, nezvladatelné zvíře. A ať si dá paní profesorka pozor, jednou se opičák naštve a sáhne jí do úsměvu.

blooroses ( 30. prosince 2011 23:23 )

To by zvlád už teď

milin ( 30. prosince 2011 15:52 )

Ještě pár dovedností a mohl by u nás sestavit vládu..

bloto ( 30. prosince 2011 13:09 )

kde se to da sehnat?

vilaamalka ( 30. prosince 2011 12:36 )

Konečně levná síla do kuchyně. A zaměstnavatel nebude muset odvádět sociální a zdravotní pojištění.

Zobrazit celou diskusi