Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlodějna za 2,6 miliardy: Trojice obrala stát, hrozí jí až 10 let

Dva muži a jedna žena údajně okradli stát o 2,6 miliardy korun. Nyní byli obžalováni - ilustrační foto
Dva muži a jedna žena údajně okradli stát o 2,6 miliardy korun. Nyní byli obžalováni - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, Kšim - 
29. prosince 2011
10:53

Protikorupční policie navrhla obžalovat dva muže a jednu ženu z miliardového krácení daní v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovenska. Obvinění údajně stát připravili zhruba o 2,6 miliardy korun.

Podle informací ČTK jsou obviněnými muži bývalý člen představenstva společnosti Bena Milan Vomela a někdejší jednatel firmy Tukový průmysl a bývalý obchodní ředitel státního podniku Čepro Martin Pechan.

Policie již spis, který čítá víc než 16.000 stran a váží zhruba 3,5 tuny, předala Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby trojici hrozí v případě pravomocného odsouzení pět až deset let vězení. Na webu policie o tom informoval mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Trestná činnost se podle kriminalistů odehrávala mezi lety 1996 a 2002, kdy bylo do Česka ze Slovenska společností Bena dovezeno více než 200.000 tun motorové nafty a benzinu. Palivo mělo být uskladněno ve veřejném celním skladu, který provozovala firma Tukový průmysl. Podle Ibeheje šlo o formální uskladnění, protože fyzicky se pohonné hmoty nacházely v potrubním systému dálkové přepravy, v takzvaném produktovodu, kterým byly přepraveny ze Slovenska.

"Bez vědomí orgánů celní správy však docházelo ke svévolným odprodejům uskladněných pohonných hmot. Obvinění svoji trestnou činnost zakrývali mimo jiné podáváním nepravdivých jednotných celních deklarací. Obviněné osoby dále předstíraly neexistující obchody, které spočívaly ve vzájemných prodejích a následných zpětných koupí pohonných hmot mezi společností Bena a dalším subjektem. Tyto pohonné hmoty však už společnost Bena nevlastnila, neboť je již před tím nezákonně prodala třetím osobám. V rámci fiktivních obchodů docházelo k vylákání nadměrného odpočtu DPH," popsal Ibehej.

Stíhaní podle policie připravili stát o 1,9 miliardy na spotřební dani a dalších 750 milionů korun na DPH. Policisté a státní zástupci podle mluvčího v rámci vyšetřování zajistili majetek, například nemovitosti, za téměř 300 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1940 ( 29. prosince 2011 14:49 )

Hlavně nevolit KSČM. Ta by jim všem mohla i ublížit !

miglandc ( 29. prosince 2011 14:00 )

Novináři nezveřejní jak si žijí bývalý a nynější politici,soudci,šefové policie.Proč kryji je nebo se bojí?Tak raději dávejte nemocného ubožáka Bartošovou a nahotinky a tyto mega zloděny nechte pro Dikobraz.Nejlepší na to byly Trnky Brnky.Budeme se muset všichni asi ozbrojit protože ta kriminalita už přesahuje meze!

miglandc ( 29. prosince 2011 13:51 )

Tyto mega zlodějny nebyly ani nikdy nebudou řádně vyšetřeny.To by museli zavřít jak dotyčný polcisty tak soudce a určitě až po ministry.Nikdo jim nevěří ani věřit nebude že to řádně vyšetří,když tak někoho rozčtvrtí nebo se jinak zbaví svědků!Čunkovi by taky nejraději postavili sochu jak ušetřil ze socialních dávek miliony!Jako by se nic nestalo a basta.Nevěřím že by vtakovém případě v tom jeli jen 3lidi.Kdy už se přestane lhát a krást na vysokých funkcích?!

sakra ( 29. prosince 2011 12:44 )

Povinné prokazování majetku? To tzv. nynější pravici a zejména ODS prostě nehodí do krámu. Zlodějiny jsou u nich "podnikání"!!!

rudyptak48 ( 29. prosince 2011 11:31 )

Tresty pro vrahy a zloděje jsou u nás příliš nízké. Proč média pořád zveřejňují nepravdy? Co komu hrozí, to mne nazajíma. Zajímá mě, jak se to vyšetřilo, a zda je vinník potrestán.

Zobrazit celou diskusi