Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Korejci pohřbívají svého tyrana: Je ta bolest skutečná?

Autor: ČTK, Kjos - 
28. prosince 2011
10:09

Zbídačil je, mnoho z nich bojuje každý den s hladem, za sebemenší prohřešek jim hrozí vězení, přesto museli vyjít do ulic Pchjongjangu, aby se účastnili pohřbu svého vůdce. Korejci pohřbívají od středy Kim Čong-ila, který zemřel 17. prosince ve věku 69 let. Severokorejská státní televize vysílá záběry na plačící davy. Na kolik je ale bolest Korejců skutečná?

Pochmurné televizní záběry pohřební kolony s limuzínou, na níž byl ohromný portrét Kim Čong-ila, se střídaly se záběry lidí lemujících ulice. Mnozí až teatrálně a hystericky dávali najevo své emoce.

Pohled na televizní obrazovku ovšem často vyvolával pochybnosti o spontánnosti jejich počínání. Zatímco ženy a muži v prvních řadách pravidelně propukali v pláč, kvíleli, zoufale lomili rukama či se chytali za srdce s výkřiky "otče, otče", lidé v dalších řadách zachycených kamerou mnohdy zachovávali klid.

Severokorejská televize podle agentury AP oznámila, že země je nyní v "láskyplné péči" Kim Čong-una - nejmladšího syna zesnulého vůdce. První část obřadu se konala dnes dopoledne místního času (KLDR má oproti Evropě osmihodinový náskok) v pchjongjangském mauzoleu Kumsusan, kde byla rakev s tělem Kim Čong-ila několik dní vystavena.

Smuteční kolona pak vyrazila do bílých ulic Pchjongjangu, kde vytrvale sněžilo. V úvodní části v jejím čele a v blízkosti černého smutečního vozu vezoucího ostatky kráčel Kim Čong-un v tmavém kabátě a s hlavou mírně skloněnou proti sněhu zvedal pravou ruku na pozdrav. Poblíž bylo vidět jeho vlivného strýce Čang Song-tcheka, švagra Kim Čong-ila a muže, považovaného za šedou eminenci, jež bude hrát významnou roli při upevňování Kim Čong-unovy moci.

Filipovu kondolenci zkoumá policie

Policie prověří, jestli předseda KSČM Vojtěch Filip neporušil zákon, když poslal kondolenční list severokorejskému režimu, v němž chválí zesnulého diktátora Kim Čong-ila.

Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Na své kondolenci nevidí nic závadného. "Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla," citovaly Filipa úterní Lidové noviny (LN).

V dopise do Severní Koreje například napsal, že "KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi".

V ulicích Pchjongjangu se shromáždily podle severokorejské státní televize statisíce truchlících lidí, mnohde vojáci se sklopenými hlavami a smeknutými čapkami. Po zhruba tříhodinové ceremonii skončily ostatky opět do mauzoleu Kumsusan, kde bude nabalzamovaný Kim Čong-il vystaven stejně jako jeho otec Kim Ir-sen.

Kim Čong-il vládl jedné z nejizolovanějších zemí světa od roku 1994, kdy převzal vládu po svém otci Kim Ir-senovi. Podle státních médií zemřel 17. prosince ve věku 69 let. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až po dvou dnech. Příčinou úmrtí byl údajně silný infarkt v důsledku přepracování a velké psychické zátěže.