Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šest ruských zastavení na Hradě

Soukromé jiskření
Soukromé jiskření  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák a ČTK)
Autor: Oldřich Tichý, jsimk - 
9. prosince 2011
05:00

Ani ne 24 hodin strávil ruský prezident Dmitrij Medveděv (46) v Praze. Návštěva potvrdila, že si s českým prezidentem Václavem Klausem (70) v mnohém rozumějí. Své jistě sehrál i ruský zájem o dostavbu Temelína za 200 miliard korun. Medveděv ovšem nepřijel s prázdnou. Na Hradě se podepsaly smlouvy na zakázky za víc než 50 miliard. České firmy v Rusku postaví železnici, elektrárny, mohou opravovat ruské vrtulníky i pro třetí země... Návštěva téměř neovlivnila život v Praze, hosté skoro nevytáhli paty z Hradčan. Podívejte se, co se na Hradě dělo.

Občas to bylo i vtipné. Český prezident si třeba před novináři zažertoval na téma evropské krize: Pokud by se prý Medveděv obával o osud evropské měny, mohla by si jeho země uložit všechna eura v českých korunách. Rus mu vtip obratem oplatil: „Máme opravdu mnoho eur. Nevím, jestli by stačily koruny.“

10:00 Otužilý Medveděv

Foto: 

Ráno personál natáhl na nádvoří rudé běhouny, ale vichr je odnášel. Nezbylo než je sbalit. Když v 10 hodin začala hrát na Loretě zvonkohra, vyšli na nádvoří Václav Klaus s Livií. Pak přijela kolona s hosty. Ruský prezident byl jako jediný jen v saku. Po hymnách a přehlídce Hradní stráže, při níž mezi muži pochodovala i jedna vojačka, odešly první páry na soukromé setkání.

10:20 Soukromé jiskření

Soukromé jiskření Soukromé jiskření | Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák a ČTK

Co si Klausovi s Medveděvovými povídali při soukromé schůzce v Habsburském salonu, zůstalo mezi nimi. Ruský pár vypadal uvolněně. A na rozdíl od Klause bral Medveděv manželku při návštěvě občas spontánně za ruku. Jako by to mezi nimi i po 32 letech pořád jiskřilo.

11:45 Dámská jízda
Foto: 

Asi po hodině se Livia Klausová (70) se Světlanou Medveděvovou (46) od svých partnerů trhly a česká první dáma vzala návštěvu do Starého královského paláce. Odpoledne zavítaly i na Staroměstské náměstí, daly si kávu a zašly do obchodu se sklem. Livia měla světlý kožíšek, Světlana byla v tmavém. Obě byly elegantní a ochotně pózovaly s Prahou za zády.

12:15 Od rezignace ke slávě

Foto: 

Zástupci obou zemí podepsali 14 smluv. Sedm jich parafovali ministři slavnostně v Rothmayerově sále. Přihlíželi Klaus, Medveděv a T. G. Masaryk – jeho socha sálu dominuje. Hodnota kontraktů je 54 miliard. Jednu smlouvu podepsal i Jiří Besser, který předtím oznámil rezignaci na post ministra kultury kvůli podnikání s korupčníkem.

15:00 Miliardová výstava

Foto: 

Když poobědvali kulajdu s hříbky, kančí ragú s karlovarským knedlíkem a čokoládovou pěnu s ovocem, zahájili prezidenti výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců. K vidění jsou kremelské poklady. Výstava je pojištěna na 1,7 miliardy korun! Přijela i dcera prvního kosmonauta Jurije Gagarina, která řídí muzea v Kremlu.

16:10 Zájem o Temelín

Foto: 

Ruský prezident se v Zrcadlovém sále sešel i s premiérem Petrem Nečasem. Řeč přišla také na Temelín. Medveděv potvrdil, že jeho země má o zakázku zájem.

lpitriska ( 9. prosince 2011 10:12 )

Medveděv je pedofil?Včera psali,že jeho ženě je 36 a dneska,že to mezi nimi i 32 letech jiskří.

dagma9 ( 9. prosince 2011 09:57 )

Klaus byl u komančů,ale že i u KGB. Rusky jsme se museli učit všichni. Třeba má pan prezident talent na jazyky, zvlášťě na Ruský jazyk. Zajímavý obchod Rusové nám dají vydělat 51 miliard a my jim 200 miliard takže díra v našem rozpočtu se zvětší jen o 199 miliard no Nečasi neber to. Fyzik Nečas si musí rozmyslet taky kvalitu dodávek. V Americe a Francii zatím žádná jaderka nevybouchla,ale Rusové již určitě mají kvalitnější výrobu a materiály. Doufám, že nebudou popíjet svůj kvalitní domácí destilát. Destilujeme a destilujeme, no zdá se, že je skoro rozhodnuto co se týká dostavby Temelína.

jakub-moravec ( 9. prosince 2011 08:55 )

Že si oba prezidenti dobře rozuměli? Bodejť by ne,když Klaus byl(nebo pořád je)agent KGB,mluví perfekt rusky a pracoval ve službách které byly určeny jen těm nejvybranějším z nejvybranějších komunistických a špionážních kádrů elitní tzv,vědecko-technické rozvědky, řízené přímo ruskými tajnými službami KGB nebo GRU.

Zobrazit celou diskusi