Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Smog v Ostravě: Děti chodí v rouškách

Autor: Ivana Žáková - 
11. listopadu 2011
20:28

Více než tři týdny trápil lidi na severu Moravy smog. Teprve až v pátek se mohli bez obav venkou nadechnout. Lidé, kteří jsou nespokojeni s dlouhodobě špatným stavem ovzduší a s tím, že vláda nepodniká žádné kroky, demonstrovali s rouškami přes ústa a se svíčkami v ruce na Masarykově náměstí. Proti zkaženému vzduchu protestovaly i tříleté děti.

Zdá se to až neskutečné, ale meteorologové odvolali 11. 11. 2011 v 11:11 po 11 dnech smogu signál regulace platící pro Moravskoslezský kraj. Koncentrace za posledních 24 hodin totiž nikde nepřekročily povolený limit padesáti mikrogramů na metr krychlový. Zvýšené hodnoty sice trápily obyvatele některých měst už 25 dní, signál regulace byl na severu Moravy vyhlášen až první listopadový den. Nejhorší situace byla na Bohumínsku, kde hodnoty polétavého prachu překračovaly limity až o 600 procent.

S rouškami přes ústa

Vzduch nasycený prachem natolik naštval zejména mladé lidi, že zorganizovali v centru Ostravy protestní akci v rouškách. Vytvořili hada, do něhož se se svými maminkami zapojily i nejmenší děti.

„Bydleli jsem nedaleko Bartovic, kde je v Ostravě kvůli Mittalu nejhorší vzduch. Když se mi narodila Liduška, přestěhovali jsme se raději za město do Kobeřic. Nechtěla jsem dopustit, aby jí potkalo, co ostatní děti, které jsou věčně nemocné nebo trpí astma,“ řekla Blesku maminka Lýdie (3) Natálie Bernard.

S taktéž tříletou holčičkou Eliškou přišla protestovat i Jiřina Kublová z Ostravy-Poruby. „Nechceme už tady další tovární komíny. Kdy vláda začne konečně myslet alespoň na ty naše děti!“ řekla Kublová.

Adaptace organismu nebo otrava vzduchem?

Vědci specializovaní na vliv škodlivin v ovzduší na zdraví přišli nyní s velmi překvapujícím zjištěním. Lidé z Ostravska a Karvinska mají ve srovnání s obyvateli Prahy aktivnější gen, který odbourává smog. Tělo trvale vystavené vysokým koncentracím hlavně karcinogenních polyaromatických uhlovodíků se prý tak brání abnormálnímu znečištění a snaží se adaptovat. „U lidí žijících v Ostravě vykazuje jeden z reparačních genů, které zajišťují opravu DNA, vyšší aktivitu než u Pražanů,“ uvedl Pavel Rössner z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd.

Místní lékaři zase tvrdí, že lidé trpí tak zvanou otravou vzduchem, kdy se mylně domnívají, že jde o běžné nachlazení. Smog zejména na děti působí tak, jako by vykouřily šedesát cigaret za den. Právě děti jsou nejohroženější, protože mají menší a zranitelnější dýchací cesty i plíce a nezrálý imunitní systém.

„Za poslední roky pozoruji neuvěřitelnou agresivitu respiračních chorob. Z běžné vodní rýmy se u dítěte vyklube těžký zápal plic. Stále přibývají počty astmatiků a alergiků,“ uvedla dětská lékařka Eva Schallerová. V Ostravě je 30 procent astmatiků, to je čtyřikrát více než ve zbytku republiky. U dětí navíc astma často začíná už před prvním rokem věku.

Co je to smog?

Smog je označení pro mimořádné znečištění ovzduší při nepříznivých meteorologických podmínkách. Vzniká při teplotní inverzi. Při smogové situaci se v ovzduší hromadí škodlivé látky, což má negativní vliv na zdraví obyvatel. Dochází k hromadění škodlivin ze spalovacích procesů. Oxidy síry, dusíku, prachové částice a další látky pak spolu s mlhou vytvářejí hustý aerosol, který při vdechnutí poškozuje sliznice.

Jak se projevuje otrava vzduchem

Lidé jdou z nemoci do nemoci. Kýchají, kašlou, dusí se, mají hlenovité a vodnaté průjmy, pálení v krku, bolesti žaludku, kloubů i svalů. Vyčerpaný organismus se jen brání svinstvu, který se přes dýchací cesty dostává do těla, a je stále oslabenější. Respirační choroby se poslední dva roky projevují neuvěřitelnou agresivitou. Z běžné vodní rýmy se u dítěte vyklube těžký zápal plic.

pgga ( 11. listopadu 2011 21:48 )

No..dovolim si nesouhlasit! Pokazde kdyz jsem v letadle na LA..hm..."cistota vzduchu'? Jinak..co se tyce te vyroby...jedine kvuli ZISKU!

Zobrazit celou diskusi