Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčičku (†3) zabil masérský stůl, když matka ležela nahoře

Autor: šim, Čas.sk - 
11. listopadu 2011
13:04

"Pomozte, prosím, pomozte!,"ozývalo se zoufalé volání matky Jany Z v bratislavské ulici Zvončeková. Její teprve tříletá dcera Saška v té chvíli umírala pod masérským stolem.

Tragédie se odehrála ve čtvrtek dopoledne v suterénu luxusního rodinného domu v bratislavské čtvrti Rača. Jana Z. (46) se právě oddávala masáži pod rukama profesionální masérky, její tříletá dcera Saša tam byla s ní. Děvčátko se během matčiny masáže zřejmě začalo nudit, tak prozkoumávalo místnost. Zaujal ji masérský stůl, jeho velká konstrukce, spousta páček…

Zatímco masérka matku, která ležela na stole, masírovala, Saša vlezla pod něj. Dosud z neznámých příčin se stůl spustil dolů a dítě pod ním uvízlo. Matka s masérkou se okamžitě začaly snažit Sašu dostat ven. Marně.

Vyděšená matka vyběhla před dům a zoufale volala o pomoc. Z nedaleké stavby přispěchalo několik dělníků, kteří zkoušeli dítě vyprostit. „Pracovali jsme na stavbě, když se ozval strašný křik. Vběhli jsme do domu, kde bylo pod konstrukcí masážního stolu zaklesnuté malé děvčátko,“ popsal tragédii pro slovenský Čas.sk dělník Jozef. „Vzali jsme nářadí a začali ho vyřezávat. Za chvíli přišel lékař. holčička už ale byla mrtvá. Bylo to strašné,“ dodal smutně.

Děvčátko se udusilo

Přes obrovskou snahu všech se dítě podařilo vyprostit až hasičům, které přivolala sestra Jany. Podle lékaře, který na místě zasahoval, zemřela Sašenka zřejmě na následky udušení. Server Pluska.sk píše, že dítěti těžký stůl rozdrtil hrudník a onp se nemohlo nadechnout.

Přesné příčiny zjistí až nařízená pitva. Stejně až jako nařízená technická expertíza zodpoví otázku, proč vlastně stůl sjel dolů. Policie v případu zahájila už trestní stíhání ve věci usmrcení.

Matka se zhroutila

Matka se po tragédii zhroutila a je v nemocnici. Zdrcený je také Sašin otec Roman (57), který byl v době tragédie zrovna na cestě domů. „Báli jsem se, aby se to nedozvěděl, když řídil, aby se mu něco nestalo,“ řekl pro Pluska.sk rodinný známý.

Očima experta: Stůl by umačkal i dospělého

„V elektrickém masérském stole jsou dva motory, které mají velkou sílu. Musí například uzvednout 150kilového člověka. Kdokoli se pod stůl dostane, tak ho to zmáčkne. Umačkalo by to i dospělého. Většina masérských stolů je bez jakékoli pojistky. Tu mají nařízenou jen němečtí výrobci zdravotnických stolů,“ řekl Blesk.cz prodejce masérských a rehabilitačních stolů Lubor Zíta.

Pokud se motory zasekly, ať už vytažením ze zásuvky, nebo poruchou, nejde podle Zíty stůl jednoduše zvednout. „Stoly jsou zkonstruovány tak, aby byly stabilní,“ dodal Zíta. „To dítě nejspíš muselo omylem zmáčknout tlačítko spouštění dolů,“ řekl Zíta.

mumla ( 12. listopadu 2011 12:22 )

Nechápu, proč sorry, ten Váš výplod nijak nesouvisí s mým příspěvkem, a to jsem to četla několikrát. Sorry, ten Váš závěr mi nedává smysl, ať dělám, co dělám. Chtělo by to pořádně číst, až pak oponovat.

smidrsova ( 11. listopadu 2011 17:56 )

Ne každá teta chce hlídat dítě. Mluvím z vlastní zkušenosti.

smidrsova ( 11. listopadu 2011 17:55 )

Honzo, mluvíte mi z duše. Ženy jsou "jemné" pouze v představách mužů, ve skutečnosti by se nejraději navzájem pokousaly, čest výjimkám. Myslím, že kdybyste se víc vyskytoval mezi ženami, zažil byste víc jedu a vulgarit než mezi chlapy v restauraci IV. cenové skupiny. Bohužel

smidrsova ( 11. listopadu 2011 17:51 )

Kdyby dítě nechala v jiné místnosti a tam by se mu něco stalo, tak by všichni psali, jak je hrozné, že je nechala samotné a že je měla vzít s sebou ... Prostě někdo je bohužel šťastnej, že si může zacizopasit na cizím neštěstí.

annael ( 11. listopadu 2011 17:50 )

scispa, špatný příklad Kdyby lžička nebyla příliš malá, nezapadla by do krku. Na to se musí dávat stejný pozor, jako na odstranění všech předmětů, které může dítě spolknout nebo vdechnout. Navíc to dítě s tou lžičkou muselo pěkně blbnout, než se mu to povedlo. Kde byla jeho máma, že si toho nevšimla?

Zobrazit celou diskusi