Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Piloti se báli, že v letadle uhoří. Chtěli utéct po laně

Autor: vk, šim - 
3. listopadu 2011
12:57

Ani po úspěšném nouzovém přistání boeingu ve Varšavě nebyla situace tak klidná, jak se zpočátku zdálo. Stroj byl v plamenech a hrozilo, že se oheň bude šířit. Jeden z pilotů proto vyhodil z kokpitu lano, aby se cestující mohli v případě nebezpečí okamžitě evakuovat.

Piloti později na tiskové konferenci přiznali, že měli obavu, že letadlo skončí celé v plamenech. Ty mohly odříznout lidi od únikových východů. Lano mohli použít jak piloti, tak cestující. Ti však byli proti a podle deníku prý nechtěl nikdo z nich použít lano až do chvíle, pokud by to opravdu nebylo nezbytně nutné.

Poté, co pilot Tadeusz Wrona v úterý ukázkově přistál s boeingem, který měl nefunkční podvozek, vydal palubní průvodčí rozkaz, aby všichni do 90 vteřin opustili letoun. „Cítil jsem úlevu, když mi oznámili, že na palubě už nikdo není,“ svěřil se pilot Wrona, který se díky svému mistrovskému manévru, při němž zachránil životy 231 cestujících, stal v Polsku přes noc hrdinou.

Deník Fakt zároveň poznamenal, že evakuace pilotů a cestujících pomocí lana je jednou z možností, jak v případě nebezpečí nouzově vyklidit prostory letadla.

Video Instruktážní video, jak má pilot po laně opustit letadlo - Youtube.com
Video se připravuje ...

rezacek ( 3. listopadu 2011 14:58 )

K čemu je třeba takový podvozek? To se prostě udělají do dna letadla díry, všichni cestující prostrčí nohy a na povel kapitána začnou utíkat, jako o život.

inkanela ( 3. listopadu 2011 14:11 )

ano je to hrdina..ale já doufám když letim, že tam vepředu sedí hrdina vždycky, jinak bych přeci neletěla

Zobrazit celou diskusi