Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ČR je novým členem Rady OSN pro lidská práva

ČR dostalo velkou podporu a je novým členem Rady OSN za lidská práva
ČR dostalo velkou podporu a je novým členem Rady OSN za lidská práva  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
20. května 2011
18:09

Česko se na tři roky stalo členem Rady Organizace spojených národů pro lidská práva. Dostatečný počet hlasů získalo již v prvním kole dnešní volby, když se pro něj vyslovilo 148 ze 191 přítomných členských států.

Česká republika do rady kandidovala ve východoevropské skupině, do níž patří. O dvě volná místa se spolu s ní ucházelo ještě Rumunsko a Gruzie. Nakonec jako druzí uspěli Rumuni, kteří získali 131 hlasů. Pro zvolení bylo potřeba 97 hlasů. Gruzie jich nakonec dostala 89.

Úkolem rady je prosazovat a chránit lidská práva ve světě. Česko, jež ve své zahraniční politice na lidská práva klade velký důraz, se chce zaměřit na několik priorit. Hodlá například prosazovat, aby se do rady nedostávaly země, jež samy lidská práva porušují. Chce také, aby rada adekvátně reagovala na případy porušování lidských práv. Mezi další priority patří svoboda projevu či zákaz mučení.
Dnešní volbě předcházela několikaměsíční ofenziva české diplomacie jak v New Yorku, kde OSN sídlí, tak ve světě. Stovky jednání nakonec přinesly kýžený úspěch a daly zapomenout na neúspěšnou českou kandidaturu do Rady bezpečnosti OSN v roce 2007. Česko tehdy prohrálo s Chorvatskem.

Česko by se nyní chtělo podílet na zlepšení fungování rady pro lidská práva, která je často kritizována kvůli tomu, že v ní zasedají státy porušující lidská práva. Nyní je tak například členkou rady Kuba. Podle českých diplomatů se ale pohled na radu mění, když je stále více vnímána jako orgán přímo ovlivňující zahraniční politiku. Její postoj k Libyi otevřel cestu k rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která umožnila letecký zásah na ochranu civilistů v zemi.

O členství mělo Česko zájem už před třemi lety, ale v té době nechtělo soutěžit se Slovenskem, které se tehdy členem sedmačtyřicetičlenné rady stalo. Slovensku, které spolu s Ukrajinou nyní v radě končí, Česká republika v roce 2008 pomohla ke zvolení tím, že svou kandidaturu stáhla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karel128 ( 23. května 2011 16:22 )

cpou do organizace pro lidská práva,...když se ty dobitkové ani neumějí /nechtějí/ postarat o lidská práva u nás..!, když protěžují neekonomickou rozeřvanou menšinu na úkor pracující většinové společnosti....!!! ...a takoví chtějí rozhodovat o lidských právech...??!!

husqarnowicz ( 22. května 2011 14:11 )

O lidská práva v kdejaké Tramtárii se staráte, ale jak ochránit běžnou tvrdě pracující českou populaci před zločinnou vládnoucí klikou už nikoho nezajímá. Styďte se!

husqarnowicz ( 22. května 2011 14:11 )

O lidská práva v kdejaké Tramtárii se staráte, ale jak ochránit běžnou tvrdě pracující českou populaci před zločinnou vládnoucí klikou už nikoho nezajímá. Styďte se!

wrunx ( 21. května 2011 09:07 )

148 zemí ze 191 jasně vidí, že tu žádné menšiny neutlačujeme, jak se ony menšiny naopak snaží co nejhlasitěji křičet. Bral bych to jako dostatečný signál pro různé multikulti kvíkaly až zas spustí to svoje lamentování jak jsme na někoho zlí.

gogo ( 20. května 2011 22:04 )

Která rozhoduje koho přepadnout, napadnout, obsadit či bombardovat ? Tak jak si USA pískne ? Co to je dnes lidské právo ? Jakou cenu má dnes lidský život ? K smíchu... Nebo spíše k pláči...

Zobrazit celou diskusi