Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neobvyklý tučňák z pražské zoo: Rád se mazlí

Autor: Jan Horák, mivrk - 
23. ledna 2011
14:22

Pohladit si tučňáka? Normálně je to skoro nemožné. Tučňáci jsou totiž nezvykle plachá stvoření, která se kontaktu s člověkem vyhýbají jako čert kříži. To však není případ tučňáka Milovníka z pražské zoo. Ten nejenže se pohlazení od člověka nebrání, ale dokonce ho i sám vyhledává!

Přirozenou vlastností všech tučňáků je plachost. Tučňák Milovník z pražské zoo je však výjimkou. „Když budu chtít sáhnout na normálního tučňáka, tak ho spíš poplaším a bude se vyhýbat kontaktu. Milovník ale jako jediný přijde a o kontakt stojí,“ říká ošetřovatelka Dagmar Křižková.

Chování přítulného tučňáka ošetřovatelky vysvětlují tím, že mu je už 16 let a na člověka si za tu dobu zvykl. Milovník se přitom nechá nosit, hladit a třeba i drbat na krku. A to nejen od ošetřovatelek, ale i od cizího člověka. Redaktor Nedělního Blesku si to vyzkoušel. A Milovník opravdu ukázal, že své jméno nemá náhodou. Ruka redaktora v něm totiž vyvolala neovladatelné touhy. Během hlazení se k ruce lísal jako kočka. „Chce se pářit,“ řekla se smíchem ošetřovatelka.

Když nemá náladu, tak klove

Tučňák Humboldtův se jménem Milovník však není jako nějaké ochočené domácí zvířátko. „Nefunguje to tak, že za ním přijdu, když si ho chci pohladit. Musí přijít sám a mít náladu,“ vysvětluje Křižková.

Když přítulný tučňák náladu nemá, je schopen člověka poklovat, jako to normálně tučňáci dělají. A takový klovanec opravdu bolí. Tučňáčí zobák je totiž uzpůsoben k lovení ryb a má velmi silný stisk. A proto, když se Milovník začne chovat nervózně, raději ho vrátíme k samičce do hnízda. Nervozitu tučňáka zřejmě způsobil fakt, že je období hnízdění a doma na něj čekala na vejcích sedíci samička Oskarka, které je čtrnáct let.

Tučňáci jsou si věrní

Období hnízdění tučňáků Humboldtových trvá od září do jara. A lidé by se od nich mohli klidně učit. Nejenže jsou si věrní a mají celý život jediného partnera, ale samci jsou také absolutně vzornými táty. Se samičkami nejprve vyhledají hnízdečko lásky mezi kameny a poté, co tam samička snese vejce, tak se s ní střídají při sezení.

Nejčastěji samičky snášejí dvě vejce, občas však jedno, někdy i tři. Poté trvá zhruba 40 dnů, než se z vajec vylíhnou malí tučňáčci. Ani poté ale samci nepověsí svou úlohu otce na hřebík. Se samičkami se střídají v péči o mláďata a například je i krmí. Rodiče mláďatům dávají natrávenou potravu, kterou vyvrhují zobákem. Péče o mládě pak trvá zhruba dva měsíce. Není tedy divu, že Milovník na redaktora Nedělního Blesku neměl moc času...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi