Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šéf Applu odchází z vedení: Vrátila se rakovina?

Steve Jobs kvůli nemoci odchází z vedení Applu
Steve Jobs kvůli nemoci odchází z vedení Applu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
17. ledna 2011
18:37

Ředitel americké společnosti Apple Steve Jobs (55) kvůli zdravotnímu stavu opět přechodně opouští firmu. Zůstává sice šéfem podniku, vedením každodenních činností ale pověřil provozního ředitele Tima Cooka. Spekuluje se, že Jobs má rakovinu.

O Cookovi už se v minulosti několikrát hovořilo jako o možném Jobsově nástupci. "Na mou vlastní žádost mně správní rada udělila zdravotní volno, abych se mohl věnovat svému zdraví," stojí ve zprávě, kterou dostali zaměstnanci a ze které citují agentury. "Ve funkci výkonného ředitele ale zůstávám a budu také u hlavních strategických rozhodnutí, která bude třeba učinit," oznámil Jobs.

Vrátila se mu rakovina?

Jobs měl přitom v posledních deseti letech zdravotní problémy už víckrát, v roce 2004 se vyléčil z rakoviny slinivky.

Cook už firmu vedl před dvěma lety, kdy Jobs podstoupil transplantaci jater a zdravotní volno měl asi půl roku. Jeho absence tehdy velmi nepříznivě zasáhla akcie firmy, protože na trhu se hojně spekulovalo, že se Jobs nakonec bude muset svého místa vzdát, a firma tak přijde nejen o svého spoluzakladatele, ale především o vizionáře.

Šéf Applu Steve Jobs si kvůli zdravotním problémům vyžádal volno. Šéf Applu Steve Jobs si kvůli zdravotním problémům vyžádal volno. | ČTK

"V krátkodobém a střednědobém výhledu bude Apple fungovat normálně. Tim Cook je vysoce respektovaný a nové produkty, které firma představí v létě, už jsou zřejmě také dohodnuty. Takže to neznamená, že by se během příštích šesti měsíců všechno zhroutilo," reagoval analytik společnosti Enders Benedict Evans.

Zpráva o dalších zdravotních problémech, s nimiž se Jobs musí vypořádat, silně zasáhla kurz akcií firmy i nyní. Ve Spojených státech se kvůli státnímu svátku neobchoduje, takže akcie mohou reagovat až v úterý, podnik má ale své akcie na více burzách. V německém Frankfurtu se kurz po zprávě zřítil asi o sedm procent a po velmi krátké stabilizaci začal pokles ještě prohlubovat až ztráta dosáhla asi devíti procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi