Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šmíroval jsem holky na koupališti, říká fotograf Tichý (85)

Autor: Jaroslav Volný, Kjos - 
13. ledna 2011
16:06

Žije jako poustevník v polorozpadlém domku v Kyjově. Neholí se, nemyje, nepřevléká. Své fotky pořizoval vlastnoručně vyrobeným foťákem z papíru. Dnes je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových fotografů a jeho snímky se prodávají až za 15 tisíc euro (300 000 Kč) za kus. Řeč je o Miroslavovi Tichém (85), který po mnoha úspěších v zahraničí až teď, když už 15 let nefotografuje, má první velkou výstavu také v Praze na Staroměstské radnici.

„Musíš mít v první řadě špatný aparát! Jestli chceš být slavný, musíš něco dělat tak blbě, že tak blbě to na světě nikdo neudělá,“ vysvětluje s osobitým humorem svůj úspěch Miroslav Tichý.

Pražská výstava ukazuje posedlost Miroslava Tichého ženami. „Nestydím se za to, že jsem šmírák, který je fotografuje potají,“ říkal. Fotil je v plavkách na kyjovském koupališti, v minisukních na ulicích.

Jen díky tomu ale vznikl unikátní soubor momentek, z nichž každá je originál. Řadu z nich ještě ručně domalovával, fetišisticky tužkou zdůrazňoval linii ženského klína. O to paradoxnější je, že podle svého vlastního tvrzení je stále panic.790075:gallery:true:trueČočky do svých objektivů fotograf vyřezával z plexiskla kuchyňským nožem, k výrobě používal papírové krabice, staré plechovky, tkaničky od bot, lepicí pásku i špulky od nití.

Za tyto často neosvětlené nebo naopak přesvětlené fotky platí dnes sběratelé i přes čtvrt milionu korun. Peníze ani sláva však Miroslava Tichého nezajímají, stejně jako osud jeho díla. Pro něj byl důležitý jenom okamžik jejich vzniku…

Z rodného Kyjova nevytáhl paty

Narodil se v roce 1926 v moravských Nětčicích. Po válce sice studoval dva roky na Akademii výtvarných umění v ateliéru Jána Želivského, školu ale nedokončil a vrátil se  k rodičům do Kyjova, kde v jejich domku žije dodnes.

Ženy v plavkách ho fascinují – fotil je „ze zálohy“, aniž by o tom věděly. Ženy v plavkách ho fascinují – fotil je „ze zálohy“, aniž by o tom věděly. | Miroslav Tichý
Ženy v plavkách ho fascinují – fotil je „ze zálohy“, aniž by o tom věděly.

Nejprve maloval, v 60. letech minulého století ho ale zaujalo fotografování. Tehdy se ale také definitivně vymezil vůči okolnímu světu a začal žít jako poustevník, chodící stále v jednom kabátě. Stal se kyjovskou figurkou, které se jedni báli, další ho měli za podivína, který předstírá, že fotografuje. Jenže on opravdu fotografoval! V dnešní digitální době je pro mnohé těžko pochopitelné, jak jeho vlastnoručně vyrobené přístroje mohly vůbec něco zaznamenat. Přesto s nimi nafotil desetitisíce fotografií, dnes známých po celém světě.

Výstavu fotografií Miroslava Tichého můžete na Staroměstské radnici v Praze navštívit do 6. března 2011, vstupné je 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro studenty a seniory.

mariekolesarova ( 15. ledna 2011 18:57 )

Hm,taky si pamatuju na pana Tichého-alias Mirečka. Cestou na internát zdravky před X lety....jsem se vždy bála jít sama, nevěděla jsem, co si mám o něm myslet- chodil v stejných věcech, byl špinavý a vábně nevoněl, ale nikdy mimo jednoho pronásledování mi nic neudělal a patřil ke koloritu Kyjova, no a prý se právem nazýval umělcem, tak klobouk dole.

suskyn ( 15. ledna 2011 10:29 )

Kde ty všude nejsi?"Baro"

radan65 ( 14. ledna 2011 16:26 )

imbecilie. nejak se me to nepodarilo dopsat moje velka omluva. jsou to bezna slova Ticheho vyjadrujici nesouhlas a opovrzeni. mimochodem je to dostatecne samovzdelany clovek s vysokou inteligenci, jen ta socialni mu bud chybi nebo usoudil ze ji nepotrebuje k zivotu.

zirafa ( 14. ledna 2011 15:09 )

ahoj radan65, těm posledním slovům nerozumím, já se neučila anglicky, ale rusky.....

radan65 ( 14. ledna 2011 15:04 )

Nazdar zensky, \Miru znam osobne a jeho podivinstvi je me nejasne, ty fotky ale maj zvlastni kouzlo poucenosti malirstvim a samo take legendou zivita autorova, Na tenhle clanek a diskusi by reagoval slovy - idiocie a im

Zobrazit celou diskusi