Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Stáhnou lékaři výpovědi? Někde mají smůlu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý, mivrk - 
4. ledna 2011
06:30

První lékaři, kteří původně hrozili odchodem z nemocnic kvůli nízkým platům, už vzali své výpovědi zpět. Odboráři tvrdili, že odejde asi 4000 doktorů, přesná čísla ale zatím nikdo nemá. Nemocnice je stále sčítají. I kdyby jich ale skutečně tolik odešlo, bylo by v nemocnicích stejně lékařů jako v roce 2000.

O tom, že někteří lékaři brali výpověď jako formu protestu, ale teď chtějí v práci zůstat, mluví ředitelé nemocnic jen šeptem. Nechtějí ztížit vyjednávání. Otevřeně promluvil třeba ředitel nemocnice v pražském Motole Miloslav Ludvík. „Původně dalo výpověď 55 lékařů, ale někteří už ji stáhli a další ji stahují. Výpovědi klesají dramaticky, ale dokud to nemám na stole, nebudu počty potvrzovat,“ řekl včera.

Odbory oproti tomu tvrdí, že jinde se k protestu přidávají další lékaři. Třeba v Plzni se ve čtvrtek sejde krizový štáb a bude jednat, co dál. Jednat s lékaři, zda by nevzali výpovědi zpět, je připraven i středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Ne všude je prý ale kraj může vzít zpět. Třeba v Kladně už je předjednán vznik nového týmu na oddělení ARO, kde původní lékaře nahradí jiní.

Teprve se rozhodne

Ministerstvo zdravotnictví zatím údaje o počtu odchodů nemá. „Přinejmenším ve fakultních nemocnicích to ale nevypadá na katastrofu,“ uvedl včera mluvčí Vlastimil Sršeň. S řediteli fakultek a hejtmany bude ministerstvo jednat v příštích dnech. Teprve pak se rozhodne, co udělat pro zajištění péče.

Sršeň nicméně připomněl, že ani odchod čtyř tisíc doktorů by nemusel vyvolat krizi. „V nemocnicích by jich zůstalo stejně, jako jich tam bylo v roce 2000,“ vysvětlil. Loni totiž v nemocnicích bylo asi devatenáct tisíc doktorů, byť někteří na částečné úvazky, zatímco ještě v roce 2000 jich bylo 15 443.

simamach ( 8. ledna 2011 00:55 )

Jo ještě něco milá anelam. Nauč se počítat. Evidentně ti to moc nejde. Ale že se divím, když jsi jako deset procent z 8 000 vypočítala 80 Korun...to hovoří za vše....Ty radši co se týče cifer nic nepiš.

simamach ( 8. ledna 2011 00:37 )

promiň milá Anelam, ale jsi opravdu strašně hloupá. Závidíš a nenávidíš. Jsi trapná.

simamach ( 8. ledna 2011 00:35 )

No a co se týče toho propouštění, tak můžeš být v klidu. Moje práce je velmi náročná a nikdo jí nechce dělat. Oni jsou rádi, že tam jsem. Takže když došlo na prpouštení, tak o mě nebyla s ani zmínka. Nikdo tu práci za tu almužnu dělat nechce.

simamach ( 7. ledna 2011 22:58 )

To víš, že ti to tady napíšu kde dělám, abys napasala na mě udání. smyšlené . Nesneseš mě a vymyslela by sis uplný pohádky. Ty jsi prostě ....***..já si prci vykonvám velmi dobře a od ledna za nějakejch 9 , 500 síla co..Tak furt mi závidíš, Mně státnímu zMĚSTNANCI??

bleskplesk ( 6. ledna 2011 23:33 )

drsnak: Nemohu si odpustit poznámku k údajnému neetickému, nemorálnímu, vyděračskému, hamižnému (a já nevím, co všechno ještě) chování lékařů. Téměř denně stejně jako řada mých dalších kolegů řeším dilema, jestli například poslat pacienta na drahé vyšetření nebo zda mu napsat drahý lék a vystavit se tím reálnému riziku, že překročím limit na jedno rodné číslo daný pojišťovnou ve smlouvě a budu následně penalizován finannční srážkou a v konečném výsledku tak vše za pacienta zaplatím já sám, což se mi již opakovaně mnohokrát stalo nebo jestli mám jít pro mě méně rizikovou cestou a zvolit levnější leč pro pacienta méně komfortnější způsob léčby. V případě některých zdravotních pojišťoven a zejména OZP pokud pacient přijde na ošetření více jak 1x během jednoho pololetí, tak jeho další vyšetření a zdravotní výkony s tím spojené pojišťovny neproplácejí a pracuji tak více méně zadarmo. Přesto pacienty neodmítám a ošetřím je, je-li to nutné v souladu s lékařským slibem - vše ve prospěch pacienta! Většina kolegů, které znám, se chová obdobně. Pochybuji, že by se takto zachovali v nějakém autoservisu nebo jiné profesi, kde se řídí čistě tržními mechanismy: Máš-li na to, tak zaplať, v opačném případě neotravuj a vypadni! Jinak vím, že i ve značkových servisech své klienty často podvádějí, přestože za služby platí a ne zrovna málo. Tam asi nějaké etické principy neplatí a nikdo se jimi neřídí, nikdo se na ně neodvolává ani se nad tím nikdo nijak zvlášť nepozastavuje, že se mnohdy chovají nemorálně (pochopitelně nejen tam - to byl jen přríklad). Po zdravotnících a zejména lékařích je však vyžaduje úplně každý, prostými občany počínaje a zejména politiky konče. To, že je situace ve zdravotnictví v současně tak vyhrocená, není vinou lékařů, ale nezodpovědných, lhostejných a jen na svůj prospěch myslících politiků kteří vše nechali dojít až do těchto konců.

Zobrazit celou diskusi