Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co nás nemine v roce 2011?

Co nám přinese rok 2011?
Co nám přinese rok 2011?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: kos, jos - 
3. ledna 2011
05:00

Jaký bude rok 2011? Blesk oslovil přední ekonomické analytiky, aby nám prozradili, co můžeme v roce 2011 očekávat. Všeobecně platí, že české firmy i domácnosti čeká těžký rok. Výdaje za energie a nájemné budou příští rok největší položkou v domácím rozpočtu. Nezaměstnanost sice neporoste, ale nová pracovní místa nebudou.

Připlatíme si jak za energie a pohonné hmoty, tak za vodné a stočné, které podraží o pět až sedm procent. „Některé položky, jako například oděvy nebo potraviny, by neměly zdražovat příliš, okolo jednoho procenta,“ uvedla Markéta Šichtařová, analytička Next Finance.

Jedna z mála věcí, která by mohla zlevnit, jsou nové byty. Na trhu s nemovitostmi jsou podle ekonoma Miroslava Ševčíka v současné době desítky, někde i stovky volných bytů, které nejsou využívány a proto je možné, že je některé developerské firmy zlevní. Někteří lidé budou i v novém roce bojovat o to, aby si udrželi práci. Židle se pod vámi může viklat, pokud pracujete ve státní správě. Tam se podle ekonomických analytiků kvůli »přezaměstnanosti« počítá s razantním propouštěním.

Naopak zaměstnanci v průmyslu se o svoji práci bát nemusí. Podle Šichtařové na tom ale budou hůř developeři a obchodníci, v těchto odvětvích nebudou vznikat žádná pracovní místa.

Co nás čeká v letošním roce?

Ceny bytů klesnou

782725:gallery:true:trueMiroslav Ševčík, ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE říká:  "Nezaměstnanost dramaticky neporoste. Podle mého názoru je ale nutné zredukovat počet zaměstnanců ve státním sektoru, kde si myslím, že existuje přezaměstnanost. Zdražování se nebude týkat jen energií, ale také vodného a stočného. Nelze vyloučit, že poroste i cena jízdného. Musíme být připravení na to, že pokud by koruna oslabila vůči dolaru a rostly by ceny ropy na světových trzích, tak se může ještě pořád zvyšovat cena nafty a benzinu. Nedá se očekávat razantní růst cen nemovitostí. Dokonce i u některých méně kvalitních bytů budou ceny stagnovat nebo dokonce ještě klesat. Neočekávám příliš vysokou inflaci, takže poroste i reálná mzda."

Benzin bude dražší

782726:gallery:true:trueMarkéta Šichtařová, analytička, ředitelka firmy Next Finance říká: "Pokud jde o míru nezaměstnanosti, tak tam si moc nepolepšíme, dokonce v únoru a březnu by se míra nezaměstnanosti měla přiblížit 10 %. Nejlépe by na tom měla být zaměstnanost v průmyslu, nejhůře na tom budou developeři nebo obchodníci. Lidem, kteří jsou bez zaměstnání, se bude v roce 2011 hledat práce ještě o něco hůř než dnes. Pokud jde o vývoj cen, tak tam to vypadá docela dobře, jedinou problémovou položkou by mohly být ceny pohonných hmot. Očekávám zrychlení ekonomiky, v prvním pololetí ještě ne, ale už ve druhém by měla trochu zrychlit, takže budeme moct definitivně odpískat konec krize. Některé položky, jako například oděvy nebo potraviny, by měly zdražovat velmi nepatrně, okolo jednoho procenta. U benzinu bude zdražení výraznější. Benzin by mohl poskočit oproti dnešku v nejexponovanějších obdobích až o 2 koruny na litr. V průměru předpokládáme, že by mělo dojít k mírnému růstu cen nemovitostí, maximálně do 5 %. Vývoj bude hodně různorodý. Klienti se bojí vysoké míry nezaměstnanosti a toho, že by mohli ztratit práci. Zájem o hypotéky bude v roce 2011 poměrně nízký, ale výrazně se zvýší v roce 2012. V prvním čtvrtletí bude průměrný měsíční plat klesat, pak ovšem dojde k mírnému nárůstu."

Krize je dávno pryč

782727:gallery:true:truePavel Kohout, ekonom říká: "Nedávám velkou váhu číselným předpovědím, obvykle se pletou. Ale podívejme se na vývoj sousedního Německa – jeho ekonomika si vede obdivuhodně. Německo táhne českou ekonomiku, což vypadá příznivě. Může se ale stát cokoli – kdyby náhodou praskla čínská úvěrová bublina, mohlo by nastat další kolo globální krize. Schopnosti ekonomů předpovídat podobné události je ale asi stejně omezená, jako schopnost lékařů předpovědět, že vás příští rok čeká zápal plic nebo srdeční příhoda. Mimochodem – česká veřejnost stále hovoří o krizi, ale ta je již dávno pryč. Přinejmenším v české ekonomice."

Co se dále změní?

Cena vody bude stoupat

Vodné a stočné podraží většinou o 5–7 procent, v některých případech až o třetinu. Záleží na konkrétním regionu. V cenách za vodu jsme tak dohnali a v některých případech i předehnali vyspělé státy Evropské unie.

Teplo zdraží

Celkem příznivá bude pro obyvatele na většině míst cena plynu, která se příliš měnit nebude. Teplárny ale budou zdražovat, takže více než loni si musí připravit domácnosti, napojené na teplárny. Ceny za teplo stoupnou v celé republice v průměru o čtyři procenta. Za jeden gigajoule tepla z uhlí zaplatí lidé v průměru 473 korun, stejné množství vyrobené z plynu vyjde na 580 korun.

Účty za elektřinu porostou

Ceny elektřiny od ledna stoupnou o 4,6 procenta. Za růstem stojí především solární elektrárny, každý odběratel bude přispívat na vyšší cenu proudu vyrobeného ze slunce, kterou majitelům slunečních panelů zaručuje zákon. Původně hrozilo vyšší zdražení, ale vláda to nakonec řadou legislativních opatření zmírnila. Majitelé výnosných solárních panelů teď kvůli tomu hrozí České republice arbitrážemi.

Méně peněz pro policisty a státní zaměstnance

Úsporná opatření pocítí zejména státní zaměstnanci vzhledem k tomu, že vládní koalice v rozpočtu snížila objem peněz na platy ve veřejné správě o 10 procent. Přidáno ale dostali učitelé.

Snížení nemocenské

Od začínajícího roku 2011 se nevyplatí být ani dlouho nemocný, nemocenská byla snížena na 60 procent vyměřovacího základu.

Zmizí porodné


Na třináctitisícové porodné měly jejich matky nárok jen do silvestrovské půlnoci. Matky by si měli naplánovat jen tříletou rodičovskou dovolenou, za čtyřletou by totiž dostaly od státu o 45 600 korun méně.

Stavební spoření s menší podporou

Stát omezuje podporu stavebního spoření. Podpora připsaná v roce 2011 za předchozí rok se bude zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Zdražení mýtného

O čtvrtinu zdražuje mýtné vybírané na tuzemských dálnicích a rychlostních silnicích.

Změna řidičáků

Více než čtvrt milionu řidičů vstupuje do nového roku s neplatným řidičským průkazem, protože si jej nestihli včas vyměnit, ačkoli na výměnu měli tři roky. Policisté jim starý průkaz uznávat nebudou.

Zvýšení důchodů

Důchody se zvyšují, a to včetně důchodů invalidních, vdovských i sirotčích. Průměrný starobní důchod se zvýší o 371 Kč na 10 494 Kč. Základní výměra důchodu se zvyšuje o 60 Kč ze 2170 na 2230 Kč. Procentní výměra invalidního, vdovského a sirotčího důchodu, který byl přiznán už před 1. lednem 2011, vzroste o 3,9 %.

Cestovatelé jen s čipem

Od 1. července začne platit nařízení, že s domácím mazlíčkem můžete vyjet za hranice pouze v případě, že je zvíře opatřené čipem. Jedná se o nařízení EU o cestování zvířat.

Volný pracovní trh

Od 1. května padnou poslední omezení v přístupu Čechů na rakouský a německý trh práce. Každý občan Česka bude moci jít pracovat do těchto sousedních zemí bez byrokratických omezení.

Sčítání domů a bytů

Nejpozději do 25. března do 18 hodin doručí sčítací komisaři osobně do každé české domácnosti formuláře, které občané musejí vyplnit. Oproti minulému sčítání z roku 2001 se nebude zjišťovat vybavení domácností autem, telefonem ani rekreační možnosti, dobrovolné budou údaje o národnosti a náboženské víře. Podrobné údaje jsou na www. scitani.cz

Státní maturity

Stovky milionů korun utratily vlády ČR od roku 1999 za projekt státních maturit, které by měly mít v tomto roce premiéru. Po nepříliš vydařené generálce Senát před koncem loňského roku navrhl jejich zrušení, ale předpokládá se, že tento návrh Sněmovnou a vládou neprojde a státně maturovat se bude. Povinně budou muset všichni maturanti skládat zkoušku z českého jazyka a volitelně z cizího jazyka nebo matematiky. Oproti předchozím maturitním zkouškám mají být testy mnohem přísnější než doposud, proto jimi podle odhadů ministerstva neprojde až 12 % maturantů. Ústní část proběhne od 2. května, písemná od 30. května.

komentator ( 4. ledna 2011 08:16 )

Analytici nějak pozapoměli, že se již zvýšila cena jízdného (autobusy) na řadě tratí. Že Česlé dráhy již odbouraly různé výhody se zvýhodněným jízdným. Již dochází ke zvyšování cen některých druhů potravon (chleba, rohlíky) Jelikož cena ropy šla hodně nahoru, zvýší se náklady na přepravu zboží a tím i ceny prakticky veškerého zboží. A co růst ceny léků a rozšíření počtu léky s doplatky? A největší CHUŤOVKA: zvýšení daně z přidané hodnoty (Kalousek a TOP 09 chtějí zvýšit DPH až o 10%) si hodně připlatíme za potraviny, léky a základní služby! A v souvislosti s deregulováním nájemného zahulit dostanout rodiny, které nebydlí ve svých bytech. Lidem letos ztuhne úsměv na rtech! Ti analytici jsou na baterky. Mnohé zamlčeli. Že by chtěli tak jako Klaus, Nečas a kalousek lidem vymývat mozky?

limak007 ( 3. ledna 2011 13:26 )

Jde dítě kolem vlády a zpívá si dokola: "Máme špatnou vládu, zdražili nám čokoládu!" Dívá se na něj premiér a zpívá si: Ty jsi hloupé děcko, my zdražili všecko!"

sakra ( 3. ledna 2011 11:02 )

Víme to i bez vás a zrušit by se měla právě vaše místa "drahý" Ševčíku!

Zobrazit celou diskusi