Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští kmotři, koukejte: Takhle se staví černé stavby na Slovensku

Architekt pro podnikatele navrhl okázalé, leč vrcholně nevkusné sídlo
Architekt pro podnikatele navrhl okázalé, leč vrcholně nevkusné sídlo  (Autor: anc)
Autor: nč, pf - 
16. prosince 2010
06:46

Sen šíleného architekta! Snad jen tak lze označit pseudohrad se čtyřmi věžemi a umělou lagunou, které si podnikatel Cyril Talapka postavil nedaleko Bratislavy. Slováci zuří! Svérázná pevnost vznikla totiž načerno, na cizím pozemku a bez povolení! Zbohatlík musí své sídlo zbourat do konce roku. Jenže ještě ani nezačal! Navíc na daních dluží obci Reva skoro 600 tisíc Kč.

Jezdí v černém mercedesu a luxus z něj doslova kape. Cyril Talapka si nechal zbudovat u vody svůj obří betonový palác, přestože měl na pozemku podle nájemní smlouvy zakázáno stavět! Když jeho šílený hrad, který bije do očí, vyvolal poprvé pozornost slovenských médií, Talapka argumentoval tím, že jde jen o »účelovou stavbu rybníka«. Parcela patří státnímu podniku Železnice Slovenské republiky. Podle jeho mluvčí pohádkově bohatý podnikatel dříve projevil zájem pozemek odkoupit, s čímž ale nepochodil. Úřad naopak rozhodl nájemní smlouvu ke konci roku 2010 zrušit.

„Nájemce je seznámen s výzvou, aby pozemek vrátil v původním stavu,“ sdělila mluvčí slovenských železnic Martina Pavlíková. Bourat mnohamilionový »hrad« ale Talapka, který obci Reva navíc dluží na dani z nemovitosti v přepočtu 579 tisíc Kč, ještě ani nezačal. S novináři se nebaví a ze své vily obehnané vysokou zdí téměř nevychází. Na Slovensku se teď mluví o dalším osudu největší černé stavby – skončí to vlekoucí se soudní pří s nejistým výsledkem.


Nelegální stavby v Česku

Oulického vila s bazénem

Krásně zašitá vila, čtyřkolky, kurty. To je luxus. Krásně zašitá vila, čtyřkolky, kurty. To je luxus. | Mattin Mithofer

Už dva roky obývá částečně načerno postavené sídlo ústecký podnikatel a kmotr ODS Patrik Oulický (41). Vilu s bazénem a kurtem si nechal postavit v Moravanech, v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Laxní postup úřadů se stal dříve předmětem kritiky ombudsmana.

Dřevěnice Nikolaje Stěpanova

692177:gallery:true:trueSnad nejznámější černou stavbu v Česku má na svědomí ruský podnikatel a expilot Nikolaj Stěpanov. Skupinu ruských dřevěnic na okraji Karlových Varů nařídil stavební úřad v červenci roku 2003 zbourat. Rus ale s budovami šikovně manipuloval a dostal stavební povolení.

Holečkův dům a parkoviště

692176:gallery:true:trueTaktiku oklamání úřadů zvolil při stavbě luxusní vily v Pardubicích podnikatel Miloš Holeček. Práce na svém pozemku rozjel, i když to bylo v rozporu s územním plánem. S černými stavbami má zkušenosti. Postavil takto i parkoviště a opravil historický dům v centru města.

esdd ( 17. prosince 2010 16:44 )

Krasna stavba,moc sikovny architekt.Jen to okoli se k tomu moc nehodi.Kdyz uz na takovou stavbu mel tolik penez,tak bude mit i na pokutu! Byla by to skoda to zbourat,ne? Je to opravdovska atrakce.

kacota ( 17. prosince 2010 09:57 )

ja si tiež myslím, že u nás gýč, ale vo svete je plno takých stavieb a horších ! Každý určite videl tie sídla holywoodskych hviezd a všelijaké prímorské rezidencie, sú vyčačkané, len aby sa líšili a preto že už nevedia čo s peniazmi... Záleží na tom, aj do akého prostredia sa tá stavba vloží ...Drevenica z čistého dreva, ozdobená kravskými zvoncami ako prvá na ulici hned vedla panelákov, na frekventovanej ulici je smiešnejšia než toto ...

mandat ( 17. prosince 2010 08:30 )

At zaplati dvojnasobek pokuty a Slovaci maji zase o jednu atrakci navic.!!!!!!

logicky ( 17. prosince 2010 07:00 )

a město bude mít trochu peněz. Mimo věžiček to není ošklivé. to blob byl odporně slizký

cernysvetlo ( 16. prosince 2010 22:49 )

To ale nemyslš vážně, že ne? Takový kýč se může líbit jen zbohatlíkovi, který se zbláznil z peněz.

Zobrazit celou diskusi