Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krása ledových diamantů: Jak vzniká sněhová vločka?

Sněhové vločky mají nejrůznější tvary.
Sněhové vločky mají nejrůznější tvary.  (Autor: /Youtube/)
Autor: Tereza Hořínková, rum - 
15. prosince 2010
05:00

Meteorologové říkají, že každá sněhová vločka je jedinečná, a přirovnávají je k lidským otiskům prstů. A tak je prý nemožné najít dvě identicky stejné vločky. Každá totiž obsahuje 1018 molekul vody, a ty mohou být uspořádány do nekonečného množství variant!

„Každá vločka putuje k zemi svou vlastní cestou, která ji vykreslí do konečného tvaru. A ani nejnovější metody umělého zasněžení nedokážou tyto skvosty napodobit v jejich přirozeném šestiramenném tvaru,“ popsala Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Jak ale sněhové vločky vůbec vznikají? „Z pohledu fyziky je to pouze voda v pevném skupenství. Z pohledu meteorologie jde o ledový krystalek, vzniklý ve vysokých stupních atmosféry ve vzdálenosti několika kilometrů nad zemí,“ pokračovala Honsová. To, co sněhové vločce dává tvar a krásu, jsou podmínky, za kterých se utváří. Tedy výška oblaku a teplota v něm. Ty pravé perly ale vznikají při teplotě minus 10 až minus 25 stupňů a při opravdu vysoké vlhkosti vzduchu. Někdy se vločky utvoří i při minus dvou stupních, v tomto případě mají ale výjimečný trojúhelníkový tvar.

Aby ledové diamanty dosáhly velikosti, jakou vidíme při chumelení, musí nejprve pořádně narůst. „Velikost prvotního ledového krystalku se pohybuje kolem 0,01 milimetru a je viditelný pouze pod mikroskopem,“ dodává meteoroložka. Vločky spadlé na zem však běžně dosahují velikosti dvou až pěti milimetrů. K tomu nakonec dojde spojováním ledových krystalků.

Video  Jak vzniká sněhová vločka?  - /Youtube/
Video se připravuje ...


Další chumelenice a mrazy

Chumelenice bude ve středu postupně ustávat, ale sněžit rozhodně nepřestane. Už v pátek čekejte další přívaly! Na horách napadne až půl metru a v nížinách i dvacet centimetrů! Do Vánoc to rozhodně roztát nestihne!

Sněžení bude ustávat během středy, na horách by mělo od úterý přibýt nových 40 cm sněhu. Ve městech a nížinách napadne do 10 cm. Ale tím zima pro tento týden rozhodně nekončí! „Další vydatné sněžení nás čeká už v pátek. Do konce týdne tak může na horách připadnout dalšího půl metru sněhu, v nižších polohách až přes 20 centimetrů,“ potvrdila včera Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Navíc se k tomu ve čtvrtek a v pátek přidají silné mrazy. Po ránu teploměr klesne až k minus 14 stupňům, místy i k minus 20 °C, přes den bude minus 11 stupňů Celsia!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi