Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový jízdní řád: Pendolino jezdí zase na Slovensko

Pendolino už vás opět zaveze do Bratislavy
Pendolino už vás opět zaveze do Bratislavy  (Autor: Jana Staňková)
Autor: ČTK, mivr - 
12. prosince 2010
09:37

Na železnici v celé Evropě v neděli začal platit nový jízdní řád. Pro české cestující znamená řadu novinek v mezinárodní dopravě. Například opěvované Pendolino se po roční pauze vrací na linku Praha - Bratislava, bylo zrušeno několik rychlíků a omezen provoz na málo výnosných lokálkách. Někteří cestující zaplatí za jízdenky více peněz, základní a zákaznické jízdné se ale naštěstí nemění.

V dálkové dopravě dráhy zrušily některé málo vytížené rychlíky, přestalo jezdit například poledních pár vlaků mezi Prahou a Hradcem Králové. Na čtvrtém koridoru už nepojede letní rychlík z Prahy přes České Budějovice do šumavského Nového Údolí. Už nejezdí ani mezinárodní vlak Matthias Braun z Prahy přes jižní Čechy do Salcburku.

V regionální dopravě provoz na pěti tratích skončil nebo skončí v následujících měsících. Vlaky přestaly jezdit na tratích Heřmanův Městec - Chrudim město, Velká Kraš - Vidnava a Litovel předměstí - Mladeč. Zrušení provozu přijde i na lokálkách Moravské Budějovice - Jemnice a Dívčice - Netolice.

Změny v tarifech se od nového jízdního řádu dotknou zejména víkendové skupinové jízdenky SONE+. Její dražší verze s platností po celé ČR platí nově ve všech vlacích a cena se zvýšila o 100 korun na 550 Kč. Více za všechny cesty zaplatí i cestující, kteří využívají zpáteční slevy. Ta dosud činila deset procent ze základního tarifu, nově je pouhých pět procent.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi