Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zklamání v zoo: Cora porodila jen jedno medvídě!

Autor: op, Kšim - 
23. listopadu 2010
14:45

Radost ošetřovatelů v brněnské ZOO z narození dalších dvojčat ledních medvědů je předčasná. Medvědice Cora přivedla v noci ze soboty na neděli na svět pravděpodobně jen jedno mládě, i když zpočátku to vypadalo, že v porodním boxu jsou dva medvídci.

„V neděli ráno nás potkala radostná událost. Šel jsem se podívat do ubikace lední medvědice a uslyšel jsem hlásky. Zavřel jsem proto rychle dveře ubikace, skákal jsem radostí a oznámil jsem to vedení zoo,“ řekl Blesk.cz Miloslav Walter (34), který se v zoo stará jako revírník o šelmy a opice už 12 let.

Podle něj chovatelé tušili, že je Cora březí, protože tomu nasvědčovala řada ukazatelů. „Například doba jarního páření trvala méně než loni a Cora většinou žrala jako první, když samce Umca od žrádla odehnala,“ uvedl Walter.

„Po dvou dnech pozorování to vypadá, že je tam jen jedno mládě. Odchov ledních medvědů je totiž riziková záležitost, ale úspěšnost odchovu stoupá každým dnem, kdy víme, že je mládě v pořádku,“ upřesnil revírník.

Cora mládě neustále chová, samec Umca se musí stěhovat

Chování Cory na monitoru počítače pomocí kamery umístěné v porodním boxu sleduje provozní zoolog Jiří Vítek. Medvědice s mládětem většinou celý den spí v objetí. Občas samice vstane a jde se napít. Stejně jako v přírodě Cora vůbec nic nežere.

„Umca měl špatné zuby, tak jsme mu je nechali při uspání ošetřit. Odstěhovali jsme ho do nové expozice Beringie. Tam bude do doby, než se dohodneme, kam ho přemístíme,“ řekl Blesk.cz ošetřovatel šelem Jaroslav Jasínek.

kacota ( 23. listopadu 2010 21:05 )

zlatunkí naozaj

evita5555 ( 23. listopadu 2010 18:23 )

Malá biela gulôčka je na svete, len dúfajme, že sa jej nič zlé neprihodí. ˇUplne stačí jeden malý, krásny medvedík.

Zobrazit celou diskusi