Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kometa letí kolem nás a bude vidět!

Okolo Země proletí kométa viditelná pouze okem
Okolo Země proletí kométa viditelná pouze okem  (Autor: acs)
Autor: ČTK, rum, mivrk - 
8. října 2010
20:15

Těsně kolem Země proletí kometa Hartley, vidět bude až do konce měsíce. Navíc kolem 18. října bude viditelná pouhým okem jako malý obláček. V ostatní dny nezapomeňte na dalekohled!

Kometu Hartley objevil v roce 1986 na australské observatoři Malcolm Hartley, který je objevitelem celkem třinácti vlasatic. Její letošní návrat ke Slunci je asi nejpříznivější v její historii. Ve středu 20. října projde dokonce jen 0,12 astronomické jednotky, což je osmnáct milionů kilometrů, od Země.

Podobně blízké přiblížení komety k Zemi nastalo v uplynulých patnácti letech pouze dvakrát. V roce 1996 to byla kometa Hyakutake, která se přiblížila na patnáct milionů kilometrů, a před čtyřmi lety další kometa na dvanáct milionů kilometrů.

bara ( 9. října 2010 10:44 )

blesku, vy byste si měli už jednou pohlídat přepisy článků - míváte v nich nejen hrubky, ale kolikrát i nesmysly, jako např. dnes... pod obrázkem uvádíte, že tato kometa bude viděna "pouze" okem - to znamená, že když si vezmu astr. dalekohled, tak ji neuvidím??? Kometa bude viděna I POUHÝM okem, by mělo být správně. tentokrát mně to už nedalo a musela jsem vám to napsat....protože nejen úroveň tisku (novin, časopisů) upadá, ale i znalosti českého jazyka jsou většinou u redaktorů mizerné, včetně umění vyjadřovat se...

Zobrazit celou diskusi