Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vynález: Podprsenka chrání před viry

Autor: INT, shp, Krvs - 
30. září 2010
06:41

Je to sexy, muži to chtějí z žen dostat ihned dolů a zároveň vás tato věc ochrání před biologickými viry. Co je to? Jde o pohotovostní podprsenku, spodní prádlo, které je možné během chvilky změnit na dvě roušky. Ty mohou zabránit vdechnutí virů nebo kouře v případě akutní hrozby nebezpečí.

Autorkou originálního spodního prádla je ukrajinská doktorka Elena Bodnar. Nápad na jeho vytvoření dostala už v roce 1986, po nukleární katastrofě v Černobylu. „Kdyby lidé měli levnou, ihned dostupnou plynovou masku během několika prvních hodin po katastrofě, mohli se vyhnout dýchání látky, která způsobuje nemoc z radiace,“ říká Bodnar.

Pohotovostní podprsenku je možné kdykoliv rozepnout a vytvořit z ní během chvilky dvě roušky na ústa. Žena tak sama použije jednu provizorní plynovou masku, zatímco druhou může nasadit další osobě, která ji potřebuje. Košíčky slouží jako samotná rouška, kterou lze uchytit pomocí ramínek za ušima.

Nezáleží prý přitom na velikosti prádla, protože každá podprsenka je plně přizpůsobitelná a měla by poskytnout stejný stupeň ochrany každému, kdo ji nosí. Mimo dvou roušek a jako spodní prádlo může vynález posloužit i jako kojenecká podprsenka nebo podprsenka bez ramínek. Pohotovostní podprsenku si je možné objednat na internetu za 550 Kč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi