Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak se chovat: Párátko v restauraci? Faux pas!

Šťourání v zubech si raději nechte na toaletu
Šťourání v zubech si raději nechte na toaletu  (Autor: scom)
Autor: Veronika Tardonová - 
2. června 2010
06:58

Jistě znáte nepříjemný pocit, kdy vám v zubech uvízne kousek konzumovaného pokrmu. V těchto situacích je nejlepším přítelem párátko. Je to ale tak? Nebo nás může párátko společensky znemožnit?

Většina lidí si myslí, že na použití párátka není nic špatného. Ne všude se však můžeme šťourat v zubech. Pokud jste na důležité večeři, na párátko u stolu rovnou zapomeňte. Můžete jej použít někde v ústraní, nejlépe na toaletě.

Něco jiného je, když stolujete s rodinou či přáteli. Tady párátko použít můžete. Pečlivě si ale zakryjte ústa dlaní druhé ruky. Nikdo totiž netouží po pohledu na vaše mandle. Když už jste nuceni použít párátko u stolu, můžete tak učinit pouze ve chvíli, kdy máte na stole talíř. Na něj použité párátko odložíte a přikryjete jej ubrouskem.

Nejideálnější je umístění párátek a všech hygienických pomůcek v koupelně. Návštěva se tak může s klidem a v ústraní šťourat v zubech.

darika ( 5. června 2010 10:29 )

Je super že je někdo, kdo nám podává pravidla etiky příjemným způsobem, tzv na talíři. Aspoň pro mne. Ovšem vzhledem k tomu že pracuji s lidmi jsem dost znechucená Bohužel. Stačí jen něco tak přirozeného jako je zívání. Kdo z nás si dnes zadělá ústa. Tohle, stejně jako kapesník při kýchání u úst, je pro mne samozřejmostí. Nesčetněkrát vidím, aniž bych o to stála, přehlídku všech různých prací dentistů, či jen pozůstatky toho čemu se dříve říkalo chrup. Opravdu nebolí zvednout dlaň a ústa si skrýt. Ráda si zajdu knihu pana Špačka koupit, tato investice se vyplatí. Už třeba jen proto, že budu mít hezký pocit že se nechovám jako boží hovádko!

suuri ( 3. června 2010 00:07 )

to je hrozný zlozvyk Rusů,kteří to považují za samozřejmost,šťárat se po obědě v restauraci v zubech a mně se vždy obrací žaludek.Je to jako si vytáhnout zubn íprotézu a zčít si ji po obědě čistit!!

unii ( 2. června 2010 14:32 )

nepřeháníte to už s těmi společenskými faux pas?! Na to jsou snad ta párátka v restauracích na stolech ne? Aby si s nimi člověk mohl "očistit" zuby - samozřejmě, že nebudeme otevírat pusu tak, aby nám byly vidět mandle.... Nebudu přece lítat s párátkem na WC jak magor.....

Zobrazit celou diskusi