Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Orangutaní puberťáci naposled v pražské zoo

ilipa a Pagyho ošetřovatelé před dalekou cestou vyšetří a naočkují
ilipa a Pagyho ošetřovatelé před dalekou cestou vyšetří a naočkují  (Autor: ZOO Praha)
Autor: Jan Doležal - 
18. dubna 2010
05:00

Zoo v pražské Troji zažije zítra velké stěhování. Orangutani puberťáky Pagyho (9) a Filipa (10) čeká cesta na Slovensko. Budou tam mít luxusní ubytování v novém pavilonu bratislavské zoologické zahrady. Přijďte se na ně ještě dnes podívat.

Samci jsou už v pubertálním věku a je načase je oddělit od rodičů a umístit jinam,“ řekla Nedělnímu Blesku mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jiráková.

Celá akce začne v pondělí v osm hodin ráno, kdy nastoupí ošetřovatelé a veterináři. Oba opičáky musí uspat, vyšetřit a naočkovat proti tuberkulóze. „Pak je ošetřovatelé naloží do speciálních přepravních boxů a začne samotný transport,“ dodala mluvčí.

Ošetřovatelé by si přáli malé orangutany

Desetiletý Filip a devítiletý Pagy jsou potomky samce Kamy a samice Upity. Od roku 2004 společně obývali pavilon Indonéská džungle. „Ve spolupráci s koordinátorem chovu orangutanů jsme se rozhodli umístit orangutany do bratislavské zoo, kde byl postaven nový pavilon,“ vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Ošetřovatelé doufají, že díky transportu budou moci opičáci časem založit vlastní rodiny a počít potomky. Zatím prý ale není jasné, jestli v Bratislavě stráví zbytek života.

Orangutany čeká luxusní ubytování v bratislavské ZOO Orangutany čeká luxusní ubytování v bratislavské ZOO | ZOO Praha

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi