Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Hradci se narodila jednovaječná trojčata!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto)
Autor: jos - 
23. září 2008
11:24

V neděli 14. září zažila hradecká fakultní nemocnice unikátní porod. Darina Janoušková zde přivedla na svět jednovaječná trojčátka.

Holčičky Michala, Monika a Martina (ilustrační foto) byly počaty přirozenou cestou, nebyla použita metoda umělého oplodnění. Děti se narodily ve 33. týdnu těhotenství pomocí císařského řezu. K odhalení trojčat došlo ve 12 týdnů těhotenství, řekl gynekolog paní Janouškové Jiří Hassa.

Miminka byla v pořádku, vážila od 1,81 do 1,85 kilogramů a měřila od 42 do 45 centimetrů. V současné době jsou dvě holčičky v inkubátoru, což není nic neobvyklého. Jedna je pak na přístrojích na jednotce intenzivní péče, ale i ta by měla být brzy v pořádku.

"Bylo to hrozně rychlé. Ráno po sedmé hodině mi začaly kontrakce a v 9 hodin a 9 minut přišla na svět první holčička. Narodily se přesně po minutě," uvedla šťastná matka pro server denik.cz, který o případu informoval. Ze strany matky ani ze strany otce nikdo z vícerčat nepochází, o to víc je narození trojčat zajímavější.

Na apríla si mysleli, že to budou dvojčata!

"Nejprve byla na ultrazvuku rozpoznatelná dvojčata. Už tato zpráva nám vyrazila dech a chvilku jsme se s ní museli vypořádat. To bylo v osmém týdnu přesně prvního dubna, na apríla. Další ultrazvuk však už odhalil, že miminka budou celkem tři," tvrdí šťastní manželé.

"Původně jsme chtěli kluka, protože doma už máme dcerku Adélku (2,5). Takhle nás bude pět ženských," dodala matka.

Donošení všech tří dětí je podle lékařů velmi nejisté, ale v tomto případě žádné velké komplikace nenastaly. Problémem bývá také výživa trojčat - přísun životadárných látek zajišťuje jediná placenta! Ale i toto bylo bez problémů.

Maminka, která v průběhu těhotenství přibrala 18 kg, tvrdí, že zpočátku nebylo vůbec jednoduché holčičky od sebe rozeznat. Vyřešily to ale petrobarevné šňůrky na ručičkách a odlišné oblečení.

Poslední známé případy porodu jednovaječných trojčat pocházejí z Ameriky a Velké Británie.

(O dalších porodech trojčat čtěte zde a zde)

(Jednovaječná trojčátka mají i rodiče z Třebíče! Čtěte zde!)