Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepořádné pejskaře odhalí analýza DNA

Stafordšírský bulteriér
Stafordšírský bulteriér  (Autor: Richard Veselý)
Autor: Famous - 
17. září 2008
13:10

Úředníci z izraelského Petah Tikva poblíž Tel Avivu se rozhodli použít v boji s nepořádnými pejskaři nejmodernější biotechnologii.

Všichni psi pobývající ve městě musejí být registrováni v databázi DNA vzorků. A úředníci pak neuklizené exkrementy budou analyzovat v laboratoři a přisoudí je dotyčnému zvířeti. Jeho majitele pak potrestají pokutou.

"Mým cílem je, aby se obyvatelé přímo zapojili, a chci jim všem říct, že společně můžeme naše prostředí udržet čisté," tvrdí Tika Bar-On, hlavní veterinář města Petah Tikva.

Majitelé pejsků zatím na šestiměsíční zkušební program reagovali vesměs velmi pozitivně, protože sami tvrdí, že touží po čistých ulicích. Zatím však vzorky DNA poskytovali jen dobrovolníci, ale město teď zvažuje, že něco podobného budou muset podstoupit se svými miláčky všichni chovatelé psů.

Metoda analýzy DNA by mohla být velmi účinná, ačkoli není zrovna levná. V mnoha světových metropolích se snaží s pejskaři bojovat pomocí kamerového systému. Mnohde zase rozmisťují hustou síť kontejnerů na psí výkaly s potřebnými pytlíky na exkrementy.