Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poznají se zvířata v zrcadle? Straka ano

Straka
Straka  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
25. srpna 2008
11:42

Někteří ptáci mají schopnost rozeznat se v zrcadle, což bylo doposud pozorováno kromě člověka pouze u opic a slonů. Třeba taková straka...

Němečtí vědci zjistili, že tuto schopnost má například straka, tedy živočich, který není savec a navíc nemá neokortex (šedou kůru mozkovou), napsal španělský deník El Mundo.

Badatelé podrobili straky testu, během něhož jim umístili na tělo značku, kterou mohly pozorovat v zrcadle. Jakmile straky spatřily na svém těle značku, začaly se pohybovat. Vědci z toho usoudili, že v zrcadle tito ptáci rozeznávají sami sebe a nikoliv jiného jedince.

Zjištění, o němž vědci z Univerzity Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem informovali v odborném časopise PLoS Biology, ukazuje také to, že v zrcadle se mohou rozeznat i živočichové, kteří nemají šedou kůru mozkovou. Tato vývojově nejmladší část mozku, která je odpovědná za schopnost uvažovat či interpretovat emoce, se vyskytuje u savců, ale nikoliv u jiných zvířat.

Savci a ptáci mají naprosto odlišné mozkové struktury, takže experiment ukázal, že "poznávací schopnosti se mohou vyvíjet nezávisle na evoluční linii".

Objev odborníkům pomůže "do hloubky prozkoumat, jak tyto struktury směřují k budování podobných poznávacích schopností", zdůraznili badatelé.